Пчеларите ще получат подпомагане по извънредната помощ за Украйна през 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Подсектор „Пчеларство“ ще получи финансова помощ по подмярка 22.1„Извънредно временно подпомагане за земеделски стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ през 2023 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на 20-то издание на Международното изложение „Пчеларство – Плевен 2023“. „Освен секторно подпомагане, Министерството на земеделието оказва финансова подкрепа на бранша и при провеждане на събития като днешното. Всяка година се отделят между 1,5-2 млн. лева за такива изложения“, допълни още доц. Неделков.

Крум Неделков припомни още, че през миналата година секторът бе подкрепен с допълнителни 8 млн. лева за преодоляване на последиците от негативното икономическо въздействие на COVID-19, като на пчелно семейство помощта бе по 13 лева на кошер. Аграрният заместник-министър коментира още, че заради усложнената външнополитическа обстановка, свързана с войната в Украйна, която оказва негативно влияние върху икономиката, на пчеларите бе отпусната и допълнителна финансова помощ по 24 лева на пчелно семейство.

„През последните години пчеларството у нас чувствително променя своя облик, като от дейност, осигуряваща алтернативна заетост за населението в селските райони, се превърна в динамично развиващ се подсектор на българското земеделие, с експортна ориентация и имидж“, коментира още той.

Контрол на нерегламентирани пръскания

Заместник-министър Недеков посочи, че за последните две години данните в България за смъртността при пчелите е сравнително висока, но това, което държавата може да прави е да подпомага сектора.

„Министерството на земеделието има система, чрез която пчеларите се известяват за всички пръскания. Преди две седмици изпратихме писмо до директора на Българската агенция по безопасност на храните за извършване на контрол на нерегламентирани пръскания, както и за масови проверки за нерегламентираната употреба на препарати за растителна защита или за използване на такива в по-големи количества. Очаквам до края на месец февруари да бъдат докладвани резултатите от извършения контрол“, разясни заместник-министър Неделков.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама