„Производството на кайсии и праскови през тази година е значително по-ниско от средното през минали години. Около 30% бяха загубени още през зимата, когато имаше измръзвания. След това имаше поредица от градушки, които унищожиха минимум 30%. Затова в момента на нашия пазар има дефицит на български праскови и кайсии.“, коментира за „Агрозона“ Живка Гроздева, председател на Съюз на овощарите и член на УС на Асоциацията на овощарите.
Ситуацията при черешите бе същата, допълва тя: „Анализите ни показват, че реколтата през 2016 г. бе с близо 40% по-малко в сравнение с 2015 г. Средната цена се задържа на 2 лв./кг. Същото очакваме и за прасковите. По-високата цена обаче не може да компенсира загубите на производителите.“
Изкупната цена на десертните праскови от производител в момента е между 70 ст./кг и 1 лв/кг. Българските преработватели все още очакват гръцките им конкуренти да обявят изкупни цени на прасковите за преработка. „Прасковите за компот се изкупуват без цена, не можете да видите такава в стоковите разписки.“
Овощарите ще искат съдействие от държавата за проблема с липсата на общи работници в градините. По време на прибирането на черешите 50% от себестойността на килограм плод отива за работна ръка. Дневното възнаграждение на един берач на череши достига между 30 и 40 лв., казва Живка Гроздева.
„Производителите се конкурират помежду си, наддават за работниците. На всички е ясно, че всеки пътува на Запад за повече пари, но българското производство остава необрано и е на почти непосилна за производителя цена.“, категорична е тя.