Овощар: Трябва да продаваме на ниски цени, в противен случай – изхвърляме

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари ситуацията е невъзможна за оцеляване, браншът е отчаян

„През тази година овощарският сезон е труден, разходите бяха много големи, а цените не мръднаха изобщо, дори на някои плодове бяха по-ниски от нормалното, например на прасковата“, коментира специално за Агрозона Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари. Със свръхреколтата на праскови в Гърция цената беше много по-ниска от миналата година и по-ниска от средната нормална цена. При сливата има голям внос от Молдова и цената пак беше лоша, за ябълката все още не може да се каже, защото поляците берат малко по-късно и все още не са започнали да внасят у нас, въпреки че вече се чува информация, че започва да влиза много евтина ябълка и от Полша, допълни още той. „Цените изключително ниски, под себестойност, масово влиза евтина круша от Гърция, защото имат добра реколта от круша, така че сезонът не беше никак добър въпреки че имаше добър тонаж от прасковата, цените бяха толкова ниски, че на база тези разходи, които имаме, по никакъв начин не може да продадем над себестойност“, коментира още Николай Колев.

Според него производителите са били принудени да продават на цената, определена от пазара и преработвателите. „Трябва да продаваме на тази цена, в противен случай изхвърляме“.

По думите на Колев много овощари обмислят излизане от бранша. „Много колеги вече мислят за отказване от бранша, за излизане изобщо от бизнеса“, каза Колев и допълни: „За момента отпадат полуамортизирани градини, които вече са към края на живота си, но много колеги, с които се виждам, са отчаяни, включително и аз, въпреки че имам 400 дка стопанство, ситуацията е изключително невъзможна. Просто няма достоен доход за българския фермер. Ние мизерстваме“, заключи Николай Колев.

 

Четете още:

Фермер: Натискат ни да плащаме за недоставена вода

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА