Красимир Кумчев: Моята ябълкова приказка свърши!

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Овощарят приключва с производството на плодове, изрязва 100 дка градина

Известният производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев съобщи, че неговата ябълкова приказка приключи с пост в социалните мрежи. „За четиридесет години, заедно с хората от Рогош, Скутаре, Трилистник, Костиево и Динк, произведохме около ТРИСТА МИЛИОНА килограма ябълки! Стопанството в Рогош, което имах щастието да ръководя в периода 1986-1991, произвеждаше повече ябълки, отколкото сега цяла България! Рогош беше ЯБЪЛКОВАТА столица на България. Вече няма нищо. Това беше краят на моята ябълкова приказка.“, написа той. Пред Агрозона Красимир Кумчев заяви, че повече от 15 години се опитва да каже, че това, което се прави в земеделието, води към ликвидация. „Аз нямам друг начин за борба освен да спра да произвеждам.“, допълни още той. Според него „Така както я караме, отиваме към абсолютна пропаст. Най-после ще се направи ли нещо това обезкървяване на българското село да спре, да започнем да се храним с плодове и зеленчуци, произведени в България?“, коментира още Кумчев. По мнението на производителя трябва да направим така, че да възродим нашето производство. „Имаме ли наше производство, то ще си намери къде да отиде“. Според него в момента проблем на пазара е реализацията на субсидирана продукция от Полша. „Полша е най-големият производител на ябълки в Европа. Изнасяли са 1 млн. тона за Русия и след налагане на руското ембарго, те отидоха в Брюксел и казаха – няма да изнасяме ябълки в Русия. Този 1 млн. тона остава на територията на континента Европа. И си издействат 25 евроцента на кг субсидия, тяхното правителство добави още толкова и полският колега получава 1 лв субсидия на кг за производство. Това им позволява и в момента в България се внасят ябълки от Полша на 40 ст, в тях има 15 ст амбалаж, имат 5 ст транспорт, остават 20 ст. Няма такъв производител в света, който да си продава перфектна ябълка за 20 ст, ако не е сериозно инжектиран със субсидии“, категоричен е Красимир Кумчев. Според него за да бъде поставен в еднаква конкурентна среда с другите, българският производител или трябва да бъде с изравнени с европейските фермери субсидии, или те да бъдат напълно премахнати. „Ако няма субсидии, българското селско стопанство по най-естествения начин ще тръгне нагоре, защото ще бъде поставен в еднаква конкурентна среда с другите“, категоричен е Кумчев.

До ноември-декември 100 дка ябълкова градина на Красимир Кумчев ще бъде ликвидирана напълно. Стопанинът ще се съсредоточи върху производството на зеленчуци. „Ориентираме се само към зеленчукопроизводство, защото ако има такава ситуация с някаква култура, на другата година я сменяш, а с трайните насаждения това не е възможно“, допълни още Кумчев.

 

Краят на мечтите: Доайенът на месодайното говедовъдство разпродава всичките си животни

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА