Овощните култури, които се отглеждат у нас, са устойчиви на климатичните промени дотолкова, доколкото са адаптирани към местните климатични условия. Това казва в интервю за “Фокус” проф. Валентина Божкова от Института по овощарство-Пловдив. Тя припомня, че климатът не е константа -има циклични периоди, в които се редуват години с по-голяма влажност. Овощните култури, които отглеждаме на нашите географски ширини, са достатъчно адаптивни към тези условия. Изключение правят местата, където стават заливания и има природни катаклизми. Там дърветата са залети, нямат въздух и могат да загинат.
Относно кайсиите проф. Божкова казва, че са по-специфични – цъфтят рано и поради това са по-податливи на измръзване. Затова трябва да се засаждат на места, където по-късно настъпва пролетта и е малко по-хладно, за да бъде по-продължителен цъфтежът. Освен кайсиите, и бадемите са ранно цъфтящи.