Овошките у нас са се приспособили към климатичните промени

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Овощните култури, които се отглеждат у нас, са устойчиви на климатичните промени дотолкова, доколкото са адаптирани към местните климатични условия. Това казва в интервю за “Фокус” проф. Валентина Божкова от Института по овощарство-Пловдив. Тя припомня, че климатът не е константа -има циклични периоди, в които се редуват години с по-голяма влажност. Овощните култури, които отглеждаме на нашите географски ширини, са достатъчно адаптивни към тези условия. Изключение правят местата, където стават заливания и има природни катаклизми. Там дърветата са залети, нямат въздух и могат да загинат.

Относно кайсиите проф. Божкова казва, че са по-специфични – цъфтят рано и поради това са по-податливи на измръзване. Затова трябва да се засаждат на места, където по-късно настъпва пролетта и е малко по-хладно, за да бъде по-продължителен цъфтежът. Освен кайсиите, и бадемите са ранно цъфтящи.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА