Забраната, поставена в началото на 90-те, е премахната и се очаква доставките да започнат през следващите месеци
Американските власти решиха да премахнат забраната, наложена преди повече от 25 години за внос на овче месо от ЕС. Някои от основните производители в ЕС вече обмислят да стартират промоционални кампании на американския пазар, за да насърчат консумацията на овче месо сред потребителите в САЩ. Bord Bia казва, че ще започне да рекламира ирландско агнешко и друго овче месо в САЩ „през следващите месеци“ като първокласен продукт там, предаде Euromeatnews.
„Чрез контактите с ключови вносители и клиенти през следващите месеци ще проправим пътя за пускането на агнешко месо в САЩ. Това е жизненоважно във време, когато диверсификацията на международните пазари никога не е била по-важна за оптимизиране на стойността, връщана на ирландските производители“, каза Хенри Хоркан, мениджър на Bord Bia в САЩ, цитиран от вестник IrishTime. Ирландски служители от Министерството на земеделието и Bord Bia ще ръководят търговска мисия в САЩ през пролетта, която ще включва срещи с американски вносители на агнешко месо.
Пазарът на САЩ за внос на агнешко и овнешко месо възлиза на 886 милиона евро, според Bord Bia. Нова Зеландия доставя повече от три четвърти от това, като Австралия представлява останалата част до 99%. Твърди се, че пазарът за внос нараства с около 3% годишно.
Данните, публикувани от USDA през последните няколко години, показват, че американците консумират малки количества агнешко в сравнение с други меса. Проучване показва, че през 2017 г. средният американец е консумирал 48,8 кг пилешко годишно, 25,8 кг говеждо месо, 23,6 кг свинско месо, но само 0,4 кг агнешко.