Отровна риба дебне в плитчините на Черно море

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие. Поне по дузина курортисти попадат в токсикологията във Варна. Гадината дебне туристите от дъното на морето, зарита в пясъка, съобщава “Монитор”.

От там се подават само очите й, с които следи набелязаната жертва. Някои сами попадат в капана й, тъй като се опитват да я уловят с голи ръце, защото по външен вид много напомня попчетата.

Морският дракон е най-отровната в нашето Черноморие. Шипът й, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишаване на температурата и оток. В повечето случаи обаче той отича и губи чувствителност. Ако човек е алергичен, токсичното вещество на дракона парализира периферната нервна система, поясниха токсиколози и допълниха, че раните от него зарастват много бавно.

„Морският дракон е най-опасната от трите отровни риби в Черно море, които при убождане може да причинят подобни алергични реакции“, потвърдиха и от Института по океанология във Варна. От института не са извършвали изследвания върху популацията на морския дракон и не могат да кажат дали това лято ще има по-голямо присъствие. Този вид е топлолюбива дънна риба и при затопляне на водата излиза в плитчините. Невъзможно е човек да се предпази от нея, тъй като стои заритая в пясъка, като се подават само очите й. Опасна е, когато се настъпи неволно и се улучи шипът. При улов в мрежа или на въдица най-честите й жертви са неопитните рибари.

Къпещите се могат случайно да настъпят морския дракон, заровен в пясъка, а водолазите – да го хванат по време на подводно плуване, както и неопитните рибари. Все пак рибарите са категорични, че рядко се стига до смъртен изход, но във всички случаи рани, причинени от морски дракон, зарастват много бавно.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама