Отровна риба дебне в плитчините на Черно море

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие. Поне по дузина курортисти попадат в токсикологията във Варна. Гадината дебне туристите от дъното на морето, зарита в пясъка, съобщава “Монитор”.

От там се подават само очите й, с които следи набелязаната жертва. Някои сами попадат в капана й, тъй като се опитват да я уловят с голи ръце, защото по външен вид много напомня попчетата.

Морският дракон е най-отровната в нашето Черноморие. Шипът й, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишаване на температурата и оток. В повечето случаи обаче той отича и губи чувствителност. Ако човек е алергичен, токсичното вещество на дракона парализира периферната нервна система, поясниха токсиколози и допълниха, че раните от него зарастват много бавно.

„Морският дракон е най-опасната от трите отровни риби в Черно море, които при убождане може да причинят подобни алергични реакции“, потвърдиха и от Института по океанология във Варна. От института не са извършвали изследвания върху популацията на морския дракон и не могат да кажат дали това лято ще има по-голямо присъствие. Този вид е топлолюбива дънна риба и при затопляне на водата излиза в плитчините. Невъзможно е човек да се предпази от нея, тъй като стои заритая в пясъка, като се подават само очите й. Опасна е, когато се настъпи неволно и се улучи шипът. При улов в мрежа или на въдица най-честите й жертви са неопитните рибари.

Къпещите се могат случайно да настъпят морския дракон, заровен в пясъка, а водолазите – да го хванат по време на подводно плуване, както и неопитните рибари. Все пак рибарите са категорични, че рядко се стига до смъртен изход, но във всички случаи рани, причинени от морски дракон, зарастват много бавно.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА