Тонове обелки и остатъци от маниока се превръщат в храна, разказва БНТ в рубриката “Зелена светлина”. Учени, които трансформират остатъците от маниока в ядливи гъби – като се опитват да открият най-подходящите условия за превръщането на ненужните хранителни остатъци в растителна храна.
Кейт Томлинс от утиверситета в Грийнуич посочва, че екипът е успял да изследва някои етапи от ферментацията на маниоката и е стигнал до извода, че естествената топлина, която се отделя при ферментацията, на практика стерилизира продукта. Оказва се, че остатъците от маниока не вредят на околната среда.
Процесът на превръщането на отпадъците от маниока в гъби не е сложен и продължителен. Остатъците от растението се смесват с дървесни стърготини, а когато сместа изсъхне, се добавя гъбен мицел. След 5 дни се появяват първите ядливи гъби.
Фермери и учени се надяват, че скоро в Гана ще се произвеждат около 650 тона ядливи гъби от остатъци от маниока на година.
“Агрозона” разказа за потенциала на растението маниока като хранителен ресурс в брой 38 на списанието, както и за отглеждането на ядливи гъби върху утайка от кафе – в брой 44.