Отпада изискването за доказване на 33% доход от земеделска дейност при малките стопанства

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Отпада изискването за доказване на 33% доход от земеделска дейност при малките стопанства в рамките на предходната година. Такова изменение и облекчение е направено и в мярка 4.2, „Инвестиции в земеделските стопанства“. Това съобщи Елена Иванова, директор дирекция „Развитие на селските райони“, по време на Осмата Национална среща на земеделските производители в България. Приема по подмярките ще стартира през април, няма да бъде целеви и ще се отнася само за сектор животновъдство.

По мярка 4.1 ще могат да кандидатстват всички животновъди, като приоритет ще има за инвестиции за биосигурност. Друг основен акцент за програмата през 2020 година ще продължи да бъде подкрепата на малки стопанства. Във връзка с това предстои отваряне на втори прием по мярка 6.3, насочен само за сектор животновъдство. Очаква се той да стартира до края на този месец. Ще има продължителност 3 месеца и общ бюджет от 6 млн. евро.

15 мерки стартират по Програмата за развитие на селските райони през тази година. Девет от тях ще бъдат прилагани в рамките на Държавен фонд „Земеделие“,а останалите от  Министерство на земеделието, храните и горите. Това, както и други подробности за приема и акценти в програмата съобщи Елена Иванова, директор дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХГ.

Чрез отварянето на приема на заявление ще бъдат подпомогнати основно няколко направления. Общия бюджет за всички приеми ще бъде 210 млн. евро, като това представлява инвестиционни разходи. След разигралата се ситуация с разпространението на АЧС и тежката епизоотична обстановка на територията на страната през изминалата година, Министерството и Дирекцията са насочило усилията си в създаване на мерки за подпомогане на земеделските стопани, пострадалите от АЧС, както и такива за превенция и биосигурност.

Прием по мерките 5.1, 5.2, 6.3 и 4.1 ще се отнасят за всички епизоотии, възникнали в рамките от периода 2018-2019 година. Допустими бенефициенти по мерките ще бъдат животновъди от секторите свине, овце, кози и птици, тъй като те са най-засегнати от заболявания през този двугодишен период.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА