Отново ще има помощ за изкупуване на БГ агнета и ярета от кланиците

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Над 500 000 български агнета ще се реализират по Великден и Гергьовден, няма нужда от македонски внос

Вносът на македонско агнешко месо, което се предлага на промоционални цени в голяма търговска верига предизвика тези дни силно недоволство сред българските овцевъди, които имат достатъчно стока в кошарите си и са готови за реализация по време на пролетните празници.

За Великден и Гергьовден ще се реализират над 500 000 агнета. От тях в кланици ще влязат не повече от 70 000 до 100 000, което е силно оптимистичен вариант. Агнешко има, това че хората все повече предпочитат да си закупуват агнета директно от производителите, което е добре за тях, коментира за Агрозона Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Според него няма причини за стрес на българския пазар, освен това от години от НОКА имат кампания да се пазарува направо от фермата, която дава резултати.

Предстои да тръгне държавна схема за помощ на кланиците, стана ясно от думите му. Очаква се заседание на УС на ДФЗ, на което ще бъде утвърдена. Предвиденото подпомагане е по 10 лева за агне/яре, купено от кланица в страната. През миналата година помощта беше в размер на 7 лв./брой.

Караколев е убеден, че трябва да има цялостна държавна политика по насърчаване потреблението на български храни. Това трябва да залегне още в училищата, да се прави целенасочено с таргети, бюджети, акции и кампании. Освен това от Асоциацията

искат от министъра да се засили контрола при вноса

В момента пазарната цена на българското агнешко е в диапазона 7.50-8 лв./кг живо тегло без ДДС при сделки на едро и около 10 лв./кг, когато се купува директно от фермата. За сравнение в Македония сега цената на живо тегло е около 6-6.20 лв./кг, но субсидията на едно агне, предадено за клане е 7 евро.

При нас едната от търговските вериги, собственост на немската бизнес група „Шварц Групе“(Schwarz Gruppe) за поредна година(като се изключат 2020 г. и 2021 г.) внася агнешко от Македония, което е с 30% по-евтино по ред причини. Македония не е член на ЕС и не прилага регулациите на Общността, като хуманно отношение към животните, качество и състав на фуражите и ред други регулации, които нашите стопани изпълняват. Това дава възможност по една или друга причина цената да е по-ниска от нашата.

Няма вакум в търсенето на агнешко месоагнешко, вериги, Agrozona.bg

„Чисто морално не разбираме афиширането от страна на търговските вериги в България, че те подкрепят родните производители, след като точно в тази тежка ситуация за земеделието и още повече за животновъдството, те ни нанасят един сериозен удар срещу 200 хил. лева печалба. Става дума за едни 60-70 тона, които внася тази търговска мрежа, по 3 лева разлика прави 200 хил. лева“, казва още Караколев и продължава иронично – „затова предлагаме на министерството в четвъртък , когато ще се видим, ако трябва да ги субсидират, за да спрат с тези практики“.

Погледнато от друга страна, държавата изсипва една камара пари за подкрепа на българските животновъди, които са потърпевши в тази ситуация. Такъв е манталитетът на търговците у нас. Няма такъв вакум на търсенето на агнешко месо, който да обуславя такъв внос. Това че има някъде неизгладени доставки, не значи, че в страната няма достатъчно агнешко, кагеторичен е браншовикът. Държавата трябва да започне да насърчава потреблението на продукти, произведени в България, не само за агнешкото, а и за розовия домат, краставиците, пипера, българското сирене и млечните продукти, при това не на парче.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА