Над 90% от сортовете зеленчуци у нас са чужди, но това е на път да се промени. До момента тази година са продадени с 30-40% повече семена на сортове български домати спрямо същия период на предходната година.
В българските домати е изолирана целулозата, заради която те стават твърди и неприятни на вкус. Внедреният при селекцията ген рин допринася за твърдостта на доматите. Използва се основно за оранжерийно производство като прави продукцията по-издръжлива, но влошава вкусовите й качества. Институтът по зеленчукови култури в Пловдив селектира предимно сортове за отглеждане на открито. В тях се съдържа висок процент сухо вещество и известния като мощен антиоксидант ликопен. Сред най-хубавите сортове е хибридът от миналата година „Копнеж”. Той е подходящ за преработка и за свежа консумация, предава агенция “Крос”. За прясна консумация най-предпочитани са “Яна” и “Миляна”, а за пюрета и сокове – “Водолей”. В процес на изпитване са семената от сорта “Розово сърце”. Очаква се, че до 2015 г. и те ще са на пазара.
За създаването на един сорт са необходими между 4 и 5 г. като обикновеният изисква инвестиция от около 50 хил. лв, а хибридният – 100 хил. лв. Заради недостига на средства у нас се произвеждат малки количества семена – между 5 и 6 кг за сорт, а за засаждане на 1 дка са нужни 25 г.
Институтът по зеленчукови култури ще представи своите нови разработки на започналото днес агро изложение в Пловдив.