Откриват ловния сезон с обстрел на гургулици и пътпъдъци

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Тази събота, 10.08.2013 г., се открива ловният сезон. Ловците ще могат да обстрелват прелетен дивеч, а именно пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Момка Манова и Димитър Димитров разказаха за “Агрозона”, че по традиция ловците се събират призори, като си има обичаи и традиции, които задължително се спазват. Така например младите ловци ще почерпят с курбан останалите членове на дружинката в Карапелит.

Двамата другари са запалени ловци и съдружници като държат ловнорибарския магазин “Ловни страсти” в центъра на Добрич. Те обясниха, че с приближаването на ловния сезон се раздвижва и търговията. Новите ловци закупуват първата си пушка, дрехи и аксесоари. Освен това значително нараства търсенето на патрони. Момка и Димитър се похвалиха, че съвсем наскоро са отворили и нов риболовен магазин в града – “Риболовнa страст”. Идеята им е да концентрират всички риболовни стоки на едно място и по този начин да задоволят всички потребности на запалените рибари чрез богато разнообразие от асортименти. Търгавският обект се намира в центъра на Добрич, на улица “Батак” 13. В него клиентите могат да намерят жива стръв. За пръв път в града се предлага и пълно оборудване за любителски подводен риболов – плавници, маски, шнорхели и харпуни. Двамата съдружници споделиха, че са доволни от инвестицията, а магазинът се радва на силен интерес.

Ловците трябва да знаят, че ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр. Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Георги Джендов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама