От началото на войната Украйна е изнесла близо 36 млн. тона селскостопанска продукция

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Най-големи са количествата царевица и пшеница

За 18 дни на декември Украйна е изнесла 3,6 милиона тона селскостопанска продукция, което е с 800 000 тона повече от първата половина на ноември, се казва в съобщение на Министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

Лидер , както през последните месеци подред, остава царевицата, от която са експедирани 1,6 млн. тона. Това е почти два пъти повече от 15-те дни на ноември. Спрямо първите две седмици на ноември обаче тонажът на доставките на пшеница реално не се е променил и възлиза на 815 000 т. Третата позиция по доставки за първата половина на декември традиционно се заема от слънчогледовото олио с товар от 303 000 тона. Това е с 4000 тона по-малко, отколкото в средата на ноември “, се казва в  доклада.

Общо за 9,5 месеца от началото на войната от Украйна са изпратени 35,8 милиона тона, от които 13,9 милиона тона царевица и 7,8 милиона тона пшеница.

Общото количество селскостопанска продукция, която вече е преминала границата на Украйна, в проценти за 18 дни на декември е следната: 43,3% — царевица, 22,71% — пшеница, 8,44% — слънчогледово масло, соя — 6,63% , 6 ,48% – рапица, 6,41% – слънчогледово семе, 4,07% – шрот, ечемик – 2,73%, соево масло – 0,28%.

Износът на селскостопанска продукция в транспортно отношение за първата половина на декември е както следва: през пристанищата (морски и речни) са изпратени 2,5 млн. тона, с железопътен транспорт – 706,6 хил. тона, с автомобилен транспорт – 357,9 хил. тона и с ферибот – 25 хил. тона.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА