С над 262 хил. глави по-малко животни са заклани през 2020 г в кланиците за червено месо, сочи анализ на предварителните данни за производството на кланичните обекти в страната от земеделското министерство. През миналата година са се увеличили закланите телета до 1 година, както и юниците и кравите, като двете групи достигат съответно до 4120 животни и 19 290 животни, което е общо с над 3 хил. повече спрямо 2019 г. В групата на свинете обаче има свиване с над 222 хил. глави. През 2019 г са заклани над 1,180 млн. прасета, докато през 2020 г през обектите са минали 958 хил. животни.
От дребния рогат добитък през 2020 г са заклани общо 239 хил. животни, което е с над 40 хил. животни по-малко на годишна база спрямо 2019 г.
Общо от говедата през 2020 г е получено 6245 тона месо, което е с над 600 тона повече на годишна база. От кланиците обаче е излязло с близо 14 хил. тона по-малко свинско месо за 2020 г.
Общата равносметка показва, че през миналата година от кланиците е излязло 72 855 тона месо, докато година по-рано червеното месо, произведено от български животни, е било 86 104 тона, което е с над 13250 тона повече.