От кланиците: Над 260 хил. глави по-малко, месото с 13 200 тона надолу

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

С над 262 хил. глави по-малко животни са заклани през 2020 г в кланиците за червено месо, сочи анализ на предварителните данни за производството на кланичните обекти в страната от земеделското министерство. През миналата година са се увеличили закланите телета до 1 година, както и юниците и кравите, като двете групи достигат съответно до 4120 животни и 19 290 животни, което е общо с над 3 хил. повече спрямо 2019 г. В групата на свинете обаче има свиване с над 222 хил. глави. През 2019 г са заклани над 1,180 млн. прасета, докато през 2020 г през обектите са минали 958 хил. животни.

От дребния рогат добитък през 2020 г са заклани общо 239 хил. животни, което е с над 40 хил. животни по-малко на годишна база спрямо 2019 г.

Общо от говедата през 2020 г е получено 6245 тона месо, което е с над 600 тона повече на годишна база. От кланиците обаче е излязло с близо 14 хил. тона по-малко свинско месо за 2020 г.

Общата равносметка показва, че през миналата година от кланиците е излязло 72 855 тона месо, докато година по-рано червеното месо, произведено от български животни, е било 86 104 тона, което е с над 13250 тона повече.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА