Кирил Вътев: Трябва да имаме 2 големи кланици, които да продават месо на месопреработвателите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Българските преработвателни предприятия работят с вносно месо, защото у нас досега фермерите бяха насърчавани да правят свои малки кланици, което е обратно на правилното, каза министърът на земеделието и храните пред депутати

„Българските преработвателни предприятия работят с вносно месо, защото у нас досега фермерите бяха насърчавани да правят свои малки кланици, което е обратно на правилното. Трябва да имаме 2 големи кланици – по една за Северна и Южна България, които да продават месо по позиции, които са нужни на месопреработвателите, а не каркаси. Купуваме цели животни, което не е ефективно“, заяви земеделският министър Кирил Вътев на питане на депутата от ДПС Джевдет Чакъров за политиката на правителството за развитие и защита на селскостопанското производство в България. Според Вътев в областта за растениевъдството също трябва да се промени политиката. „За да влязат повече български плодове и зеленчуци в търговските вериги трябват събирателни центрове, с молби няма да стане“, коментира още Вътев. Той каза още, че новият екип на земеделското министерство е с ясни идеи за подкрепа по продуктови линии, а не по отделни сектори, както досега.

Голям проблем у нас е липсата на кооперативи, не може отделен български производител да се конкурира сам с мощните европейски кооперативи, смята земеделският министър. Той цитира стряскаща статистика за намаляване на производството на месо и мляко у нас за 10-годишен период – през 2021 г. спрямо 2011 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements