Българските преработвателни предприятия работят с вносно месо, защото у нас досега фермерите бяха насърчавани да правят свои малки кланици, което е обратно на правилното, каза министърът на земеделието и храните пред депутати
„Българските преработвателни предприятия работят с вносно месо, защото у нас досега фермерите бяха насърчавани да правят свои малки кланици, което е обратно на правилното. Трябва да имаме 2 големи кланици – по една за Северна и Южна България, които да продават месо по позиции, които са нужни на месопреработвателите, а не каркаси. Купуваме цели животни, което не е ефективно“, заяви земеделският министър Кирил Вътев на питане на депутата от ДПС Джевдет Чакъров за политиката на правителството за развитие и защита на селскостопанското производство в България. Според Вътев в областта за растениевъдството също трябва да се промени политиката. „За да влязат повече български плодове и зеленчуци в търговските вериги трябват събирателни центрове, с молби няма да стане“, коментира още Вътев. Той каза още, че новият екип на земеделското министерство е с ясни идеи за подкрепа по продуктови линии, а не по отделни сектори, както досега.
Голям проблем у нас е липсата на кооперативи, не може отделен български производител да се конкурира сам с мощните европейски кооперативи, смята земеделският министър. Той цитира стряскаща статистика за намаляване на производството на месо и мляко у нас за 10-годишен период – през 2021 г. спрямо 2011 г.