От 20 януари ще проверяват птицекланиците и предприятията, преработващи бели меса

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

От 20 януари ще започнат проверките по птицекланиците и в предприятията, преработващи бели меса, за да се види дали те са в съответствие с изискването на Наредбата за съдържание на влага в пилешкото месо, когато тя влезе в сила. Това съобщи за Агенция „Фокус” Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол по храните” в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Производителите и търговците на птиче месо и разфасовки трябва до 20 януари да преведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба, посочи Кулински. „С тази наредба се забранява влагането на влагозадържащи агенти, хидроколоиди, растителни или животински други белтъци принудително в пилешкото месо или пилешките разфасовки”, отбеляза Кулински. Той подчерта, че общото съдържание на вода трябва да стига максимум до 4,3% съотношение белтък – вода, в зависимост от вида на охлаждането на птиците. „Ние и до сега сме контролирали този процес. В момента допустимото съотношение вода – белтък е около 5,5 % и сега взимаме проби. Така че за нас това няма да е нов процес на контрол”, каза още Кулински.

Целта на наредбата е в месото да се съдържа нормалното за пилешкия мускул количество вода. Наредбата се отнася за птици от рода на кокошевите птици, пуйки и водоплаващи – патици и гъски, уточни Кулински.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements