От 20 януари ще започнат проверките по птицекланиците и в предприятията, преработващи бели меса, за да се види дали те са в съответствие с изискването на Наредбата за съдържание на влага в пилешкото месо, когато тя влезе в сила. Това съобщи за Агенция „Фокус” Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол по храните” в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Производителите и търговците на птиче месо и разфасовки трябва до 20 януари да преведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба, посочи Кулински. „С тази наредба се забранява влагането на влагозадържащи агенти, хидроколоиди, растителни или животински други белтъци принудително в пилешкото месо или пилешките разфасовки”, отбеляза Кулински. Той подчерта, че общото съдържание на вода трябва да стига максимум до 4,3% съотношение белтък – вода, в зависимост от вида на охлаждането на птиците. „Ние и до сега сме контролирали този процес. В момента допустимото съотношение вода – белтък е около 5,5 % и сега взимаме проби. Така че за нас това няма да е нов процес на контрол”, каза още Кулински.
Целта на наредбата е в месото да се съдържа нормалното за пилешкия мускул количество вода. Наредбата се отнася за птици от рода на кокошевите птици, пуйки и водоплаващи – патици и гъски, уточни Кулински.