От 1 януари влизат в сила нови изисквания за етикирането на мляно месо

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Нов регламент на Европейския съюз гласи, че от 1 януари 2014 година при етикетирането на мляно месо ще има някои нови изисквания. Това съобщи ИА „Фокус”, цитирайки д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България. Тя подчерта, че регламентът важи само за мляното месо, а не за месните заготовки, каквато е каймата.

„Когато в магазините си купуваме продукт, на който пише „мляно месо”, след 1 януари 2014 година, върху етикета на опаковката трябва да бъде упоменато процентното съдържание на мазнините и съотношението на колагена и местния протеин. Освен това при етикетирането на мляното месо, вече и на местните заготовки, ще има допълнителен текст, който да посочва, че продуктът трябва да бъде сготвен преди консумация. Разликата между мляното месо и каймата е, че каймата е месна заготовка, в която се допуска да има подправки”. Диляна Попова каза още, че предприятията от месния бранш са информирани за новия регламент за етикетиране, тъй като изпълнението му е свързано с предварителна подготовка като отпечатване на етикети и осигуряване на финансови средства. Попова обясни, че вече има фирми, които са вкарали новите етикети.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА