Основното пръскане по овошките през месеца е с бордолезов разтвор

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През месец февруари основното пръскане на овошките е с класическия бордолезов разтвор. То се прави през втората половина на месеца, каза за “Агрозона” проф. д-р Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. Пръскането обаче не трябва да става както пише масово в много учебници с 2 % разтвор, той трябва да е 3 %. “Няма какво да изгори, защото всичко е капсуловано – пъпките нямат листа и цветове. Тази разлика от 1 % е много по-ефективна”.

praskane

Класическият бордолезов разтвор представлява съчетание от син камък и вар. След него може да се пръска и с други медни препарати, за да се предотврати развитието на презимувалите в повърхността или в порите неприятели, които ще се излюпят напролет и ще тръгнат.

Сред вредителите, които нападат овошките през февруари са пъпковите акарии. Те се развиват по-рано и са на първа линия от неприятелите. При болестите основно се среща къдравост по листата на прасковите и нектарините. Появява се още първоначалното развитие на брашната мана и ранното кафяво гниене. Те нападат и клонките, младите филизи и цветовете.  Тяхното туширане обаче е много ефективно с късните третирания.

ovoshkiПри засаждането неспециалистите трябва задължително да проведат консултации. Приемат се определените разстояния , като за съответният овощен вид са различни. Най-гъсто се засажда ябълката, след това е прасковата, а на най-големи разстояния са орехите. При ореха например трябва да има 12 дървета на декар, а при ябълката те достигат 80-120. При прасковата и нектарина са 67 броя на декар, слива и кайсия – 50 дървета, череша – 40-45 дървета.

 

Още за работата в градината през февруари:

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА