Оризопроизводителите в колапс, разходите им почти двойни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Министърът на земеделието им обеща държавна помощ

В момента ситуацията в сектор Оризопроизводство е много тежка и отрасълът е в колапс, информираха от Българската асоциация на оризопроизводителите по време на работна среща с министърът на земеделието Иван Иванов. Според тях е поставено пред риск засяването тази година и реколтата за следващата. По техни данни, площите с ориз в страната са около 115 хил. дка. Производствените разходи тази година достигат около 500 лв./дка., като година по-рано те са били около 320 лв./дка. Те обясниха още, че цената на продукцията не може да се вдигне и разходите няма как да се намалят, затова редица производители обмислят да не засяват реколта.

„Ще търсим възможност за отпускане на държавна помощ за оризопроизводителите. Необходимо е да направим анализ и да проучим вариантите, защото до сега подобно подпомагане не е правено“, заяви министърът на земеделието Иван Иванов. Министърът поясни, че ще се проучват начините за подпомагане през съществуващите схеми, а ако няма такива ще се обмисли разработването на нов механизъм. „Мога да Ви уверя, че всичко което зависи от нас ще го направим, ние заставаме на страната на сектора“, подчерта аграрният министър. По думите му, ще се търси финансиране, за да се подпомогне секторът.

Важен акцент по време на срещата бе поливането на продукцията и работата с „Напоителни системи“. Според представителите на асоциацията,  в момента трябва да се ремонтират съоръженията, а това не се прави. В отговор, министърът заяви, че ще провери каква е актуалната ситуация и ще бъдат предприети необходимите мерки. Браншът постави и въпроса за цената на водата, която тази година е увеличена. Д-р Иванов уточни, че стойностите се определят от Министерство на околната среда и водите, и че при необходимост може да се съдейства при комуникация с тях.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА