Оризът поскъпва рязко заради паническо купуване

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Цените на ориза се покачват на световния пазар. В някои азиатски страни зърното се складира панически.  Причината са експлозивните потребителски цени. Индия, най-големият износител в света, все още не е планирала никакви ограничения за износ. Виетнам и Тайланд искат да се координират и увеличат експортните си цени.

Експортните цени на ориза в големите азиатски търговски центрове се повишиха рязко миналата седмица. Това се дължи на силното и нарастващо търсене в повечето азиатски страни, след като цените на храните в много страни по света се покачиха до нови върхове. В Бангладеш, основен вносител на ориз , властите дори предприемат действия срещу незаконното натрупване на ориз, което повишава вътрешните цени там.

И в други азиатски страни ситуацията се влошава за една от най-важните основни храни, за която всъщност се очаква добра реколта. Въпреки това, поради липсата на пшеница и други основни храни, Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че рекордната реколта все още няма да бъде достатъчна, за да отговори на търсенето, и че запасите ще се свият за първи път от дълго време.

Горещата вълна в Индия и притесненията, че производствените загуби, от които страда пшеницата, ще трябва да бъдат компенсирани от предстоящата реколта от ориз , вече предизвикаха първоначален скок на цените . Независимо от това, цените на ориза в Индия, най-големият износител на ориз в света, все още са сред най-ниските в сравнение с други големи износители като Тайланд, Виетнам и Пакистан.

Поради това все повече и повече големи вносители се обръщат към субконтинента за покупки, което също води до покачване на цените там. Оризът се търгува с относително висока премия спрямо пшеницата в нормални години, но скокът в цената на пшеницата значително намали разликата между двете зърна, което прави пшеницата дори по-скъпа от някои по-евтини сортове ориз.

В момента Индия няма планове да ограничава износа на ориз, тъй като най-големият износител в света на основния продукт има адекватни доставки, а местните цени са по-ниски от цените за подкрепа, определени от правителството, съобщават анализатори. Индия спря износа на пшеница от страната на 14 май, само дни след като прогнозира рекорден износ от 10 милиона тона тази година.

Но екстремната гореща вълна натежа върху перспективите за производство и доведе до рекордно високи цени на вътрешния пазар. Износът на ориз от Индия, която е и вторият по големина потребител на това зърно в света след Китай, се оценява от USDA на 21 милиона тона през изминалата пазарна година 2021/22. USDA очакваше нова рекордна стойност от 22 милиона тона за предстоящия сезон.

Реколтата от индийски ориз също се очаква от USDA да достигне рекордните 130 милиона тона, а потреблението е около 107 милиона тона. Въпреки това дилърите съобщават, че цените в момента се покачват – не само в Индия. Тази седмица основният азиатски продукт се търгуваше на индийските експортни пристанища за $355-$360 за тон, което е по-високо от миналата седмица.

Търговците се трупат – Тайланд и Виетнам искат по-високи цени

В съседен Бангладеш правителството започна истинска национална репресия срещу “събирачите на ориз” на фона на рязкото покачване на вътрешните цени през високия сезон, съобщава Ройтерс. Вътрешните цени се повишиха с повече от 5% за седмица. С около 36 милиона тона, Бангладеш произвежда достатъчно ориз, за ​​да се издържа.

В същото време Тайланд и Тайланд, най-големите износители след Индия, водят преговори за споразумение, което би позволило да се увеличи цената на техния износ на ориз, за ​​да се увеличат доходите на фермерите, каза представител на тайландското правителство. В основата са съвместни мерки за подкрепа на земеделските производители и оризова индустрия и за справяне с рязко нарастващите производствени разходи. Анализаторите обаче са много критични към развитието. Всеки опит за създаване на картел за повишаване на цените би бил лоша новина за купувачите и потребителите в свят на растящи цени на храните.

Експортните цени на Тайланд бяха цитирани от търговците на 455-460 долара за тон тази седмица, в сравнение с 450 долара миналата седмица, което търговците приписват на повишаване на вътрешното и международното търсене. Цените на ориза във Виетнам са отчетени на 420-425 долара за тон, спрямо 415-420 долара преди седмица.

В САЩ (също среден износител с 2 до 3 милиона тона) цените на износа на американския ориз също се повишиха и дори достигнаха 675 USD за тон поради силно ограниченото предлагане на пазара и малката очаквана реколта, съобщава USDA. По този начин цените в САЩ ще останат постоянно по-високи, отколкото в други страни.

ЕТИКЕТИ: , ,
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА