В света за първи път от сезон 2017-2018 се очаква увеличение на запасите от зърно

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

През седмицата ФАО леко намали прогнозата си за световно производство на зърнени култури през 2021 г., която сега възлиза на 2 817 милиона тона, както е посочено в Резюмето за предлагането на зърно и търсенето на зърно. В същото време тази цифра остава 1,7%, или 47,8 милиона тона, по-висока от тази през 2020 г., което може да се превърне в ново рекордно ниво.

Прогнозите за обема на производството на груби зърна в света са намалени до 1 513 милиона тона, което е с 3 милиона тона по-малко от очакваното през миналия месец. Тази корекция се дължи главно на значително намаляване на прогнозата за производство на царевица в Бразилия, където преобладаващата суша е довела до намаляване на видовете култури.
В допълнение, поради сухите метеорологични условия в Близкия изток и намалените видове култури, прогнозата за световното производство на пшеница през 2021 г. е намалена с 1 милион тона до 784,7 милиона тона, което все още е с 1,2 процента по-високо в сравнение с миналата година.сортове, сортоизпитване, Agrozona.bg

В същото време прогнозата за световното производство на ориз през 2021 г. беше преразгледана нагоре в сравнение със своите юнски стойности: в момента се очаква през 2021 г. да бъде събрана рекордна реколта от ориз – 519,5 милиона тона, което е с 1,0 процента повече от през 2020г.

Свива се и потреблението

В сравнение с данните за предходния месец, очакваният обем на потреблението на зърнени култури в света през сезона 2021-2022 намалява с 15 милиона тона до 2 810 милиона тона, което все още е с 1,5 процента по-високо от сезона 2020-2021. Ревизията надолу се дължи главно на по-ниско от прогнозираното по-рано потребление на царевица в Китай за фуражни цели.
Прогнозата за световните запаси от зърнени култури в края на сезона 2021-22 беше рязко повишена този месец до 836 милиона тона, което е с 2,4 процента повече от миналата година, когато запасите бяха далеч от оптималните. По този начин за първи път от сезон 2017–2018 запасите от зърно в края на сезона могат да надхвърлят нивото в началото на сезона. Основната причина за увеличението на прогнозата за обема на зърнените култури в света, направена този месец, беше очакваното увеличение на запасите от царевица в Китай.
В сравнение с прогнозата от юни, прогнозата на ФАО за световната търговия със зърнени култури през сезона 2021-2022 се увеличава незначително този месец до рекордните 472 милиона тона; по-голямата част от приходите идват от Китай, който продължава да купува големи количества царевица, поддържайки международната търговия на рекордни нива.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА