Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, остава тази седмица на ниво от 1,468 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Появилите се оранжерийни зеленчуци поскъпват през отчетения период за сметка на традиционните зимни плодове и зеленчуци.
Оранжерийните краставиците се търгуват по 3,30 лева, а тези от внос поскъпват с 5,9% – до 2,70 лева за килограм. Оранжерийните домати поскъпват със 7,1% до 1,96 лева за килограм. Доматите от внос обаче поевтиняват с 12,6% до 1,52 лева за килограм. Зелето поевтинява с три стотинки и се продава на едро по 0,37 лева за килограм. Цената на картофите се задържа без промяна – 0,78 лева за килограм. Цената на морковите обаче се повиши с 4,7% до 0,90 лв./кг. Ябълките поевтиняват с 3,8% и се продават по 1,02 лева за килограм. Цената на лимоните се задържа средно по 1,66 лева за килограм. Портокалите поевтиняват с 12% до 0,88 лева, а мандарините се търгуват по 1,35 лева за килограм.
През последната седмица кравето сирене е поскъпнало с 4,5% и вече се продава по 6,06 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша“ средно по 11,13 лв./кг. Олиото поевтинява с 0,9% и се продава по 2,10 лева за литър. Каймата се търгува по 5,01 лева за килограм. Захарта поевтинява с 1,8% до 1,60 лева за килограм. Брашното тип „500″ поскъпва с една стотинка до 0,8 лева за килограм. Зрелият фасул се продава по 4,37 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,19 лева за брой на едро.