Оперативна група спасява алпийското овцевъдство в Италия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
7 Минути

Италианска оперативна група, номинирана за наградите за иновации EIP-AGRI в категорията “Устойчиви бизнес модели”, и победител в гласуването на публиката, създаде интегриран модел за алпийско овцевъдство.

SHEEP-UP е оперативна група (ОГ), която успява да се справи с упадъка на алпийското овцевъдство в италианския регион Венето, поставяйки специален акцент върху икономическата устойчивост. Поради огромния спад в броя на овцевъдните ферми в европейските планински райони, четири местни алпийски породи овце във Венето са застрашени от изчезване: Алпагота, Ламон, Фоза и Броня. За да запазят тези породи, фермери, изследователи и местни власти обединяват усилия, за да увеличат икономическата стабилност на фермерите, да подпомогнат местната икономика и да защитят околната среда. Така се ражда проектът SHEEP-UP, който се фокусира върху биоразнообразието, устойчивостта и качеството на производството, с цел разработване на интегриран модел за увеличаване на рентабилността.

„Причината за бързото изоставяне на този тип овцевъдство несъмнено се дължи на намалените доходи, в сравнение с други по-печеливши дейности в района. Затова рентабилността и оптимизацията на производството се оказаха централни за модела, който разработихме.“

Антонела Тормен, координатор на проекта SHEEP-UP

Моделът обхваща елементи като популяризиране на овче месо и мляко заради техните хранителни характеристики, управление на вторичната продукция, оценка на екосистемата, включително и маркетингови действия, подчертаващи историята на района. Той позволява подобряване на качеството на продукцията и увеличаване на добавената стойност във всяка връзка от веригата на стойността.

Освен това, планинските райони в италианските Алпи са засегнати от екологични проблеми като деградирали почви. Поддържането на системи за отглеждане с малки преживни животни и прилагането на устойчиви селскостопански практики имат положителен ефект върху биоразнообразието, подобряване на ландшафта и устойчивото развитие на селските райони. SHEEP-UP анализира възможните екосистемни услуги, предоставяни от тези системи като част от техния интегриран модел.

В сътрудничество с фермери, изследователи и публични личности, проектът провежда историко-антропологически изследвания и събира свидетелства от местни фермери и граждани. Това включва задълбочено изследване на качествата на месото и млякото, както и изследване на обхвата и въздействието на екосистемните услуги. Партньорите на проекта също така търсят налагането на нови или уникални продукти. Вълната например отдавна се счита за страничен продукт, но SHEEP-UP успяват да й вдъхнат нов живот, започвайки от правилното управление на руното до създаване на модни аксесоари и предмети за обзавеждане. Малкото произведено мляко е особено деликатно и е подходящо за създаване на уникални сирена. Но най-голям успех има месото на тези овце с неговите хранителни и вкусови свойства. То се преработва до множество продукти; шунки, салами, наденици, бургери, пушено месо.

Създадена е и карта на комбинациите от продукти за ползване от ресторантьори.

Проектът също така провежда оценка на възможни общи системи за контрол на качеството за подобряване на производството.

След като събират данните от изследванията, партньорите организират обучителни курсове за фермерите. Те включват:

– развъждане и управление на руното
– преработка на овче месо,
– рецепти на базата на овче месо,
– курсове за производство на овчи и смесени сирена
– тъкане, плетене, естествено боядисване на вълна,
– курсове за създаване на образователни работилници, посветени на света на овцете.

Комуникацията с потребителите е основна част от модела.

Проектът създава QR кодове за продуктите, както и кампании в социалните мрежи и приложение за включване на потребителите в процеса и повишаване на осведомеността за стойността на тези продукти от икономическа, екологична и устойчива гледна точка. В приложението всеки фермер има страница, където може постоянно да добавя снимки на своята ферма, записвайки напредъка си по отглеждането на овцете, заобикалящия пейзаж и интересни моменти от фермерската работа. Приложението позволява на фермерите да се свързват помежду си и да записват и комуникират данни, свързани с размера на стадото им и районите с особена екологична стойност, които се наблюдават. Информацията се споделя и директно към потенциалния потребител.

Антонела Тормен: „Важно е да се обясни на клиента защо плаща по-висока цена.“

 

 

Моделът е споделен с много фермери в региона, които научават как да диверсифицират производството си, да създават нови трансформирани продукти, да подобрят връзката със земята и да популяризират въздействието върху местните хора и околната среда.

„Благодарение на проекта успяхме да подобрим работата си и важната си роля като пазители на планинската територия, свързвайки нови търговски възможности и разбирайки стратегическата важност на мрежата между фермерите и между фермерите и потребителите.“ Проектът вярва, че моделът може да бъде приложен от фермери в други планински и маргинални райони в Европа,

споделя Закария Тона, овцевъд и председател на кооператива на овцевъдите Alpagota Fardjma.

Предистория

От създаването на EIP-AGRI през 2012 г. над 3 400 оперативни групи са допринесли за увеличаване на продуктивността и устойчивостта на земеделието и горското стопанство в ЕС. Мрежата на ОСП на ЕС с подкрепата на Поддържащото звено за иновации и обмен на знания | EIP-AGRI организира наградите за иновации EIP-AGRI, за да отбележи голямото разнообразие от иновативни проекти на оперативни групи и техните постижения. Наградите признават и награждават изключителни Оперативни групи по EIP-AGRI, които са разработили иновативни практики, решения, продукти и процеси. Конкурсът е насочен специално към Оперативни групи, които вече са завършили своите пълни проекти. Надпреварата стартира в края на 2023 г. и в нея участват 240 кандидати.

Оперативната група SHEEP-UP е номинирана за наградите за иновации EIP-AGRI 2024 в категорията „Бизнес модели във веригите за доставка на храни“ и получава Наградата на публиката.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама