Опасност от загуба на 423 млн. лв. от ПРСР за 2011 и 2012 г.?

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова категорично опроверга твърденията

Има опасност Европейската комисия да не възстанови на България 216,88 млн. евро или 423 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони за периода 2011 и 2012 г. Това съобщава в. „Труд”, позовавайки се на одит на главна дирекция “Земеделие”, получен във фонд “Земеделие” на 6 януари тази година.

През 2011 г. кабинетът „Борисов” предостави авансово на общините средства за изграждане на пътища, водопроводи и канализационна инфраструктура, за да избегне загубата на средства поради бавното усвояване на бюджета от предходното правителство. Средствата бяха набавени от националния бюджет, като целта беше общините да получат необходимото финансиране в рамките на законовите три години по правилото n+2, за да приключат проектите си. Според одиторите на Европейската комисия обаче тази процедура е незаконна, защото “86% от разходите за тези плащания са били извършени с цел да се заобиколи правилото n+2”.

По мнение на български експерти, цитирани от farmer.bg парите не са окончателно загубени, ако Министерство на земеделието успее да защити решението си с правилни аргументи. Практиката на други страни-членки, попадали в такава ситуация показва, че подобни процедури траят дълго и малка част от санкциите успява да бъде спестена.

Първата санкция е за 20 проверени проекта, за които одиторите предлагат да се наложи еднократна корекция от 120 млн. евро. В един от разгледаните проекти експертите са установили авансово плащане за 1 млн. евро, “което е останало изцяло неизползвано и дори не е било използвано за плащане на предварителни разходи”. Остава открит и въпросът дали общините са върнали на фонд “Земеделие” лихвите, които банките са им начислявали по преведените аванси, както изискват европравилата. Също така одиторите приканват българските власти да обяснят защо е “било необходимо авансовите плащания да се извършват толкова рано и в такъв висок размер”.

Втората санкция е за 96,88 млн. евро. Тя е заради прехвърлените в края на 2011 г. над 100 млн. евро от програмата в гаранционен фонд. Проверката е показала, че за първи път пари от този фонд са усвоени чак през 2013 г., и то само 3% от ресурса. Това дава основание да се направи извода, че “ранното плащане към фонда и голямата сума очевидно са резултат от отмяна на поетите задължения по правилото n+2”.

В съобщение на пресцентъра на Министерски съвет вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова категорично опроверга твърденията, че финансовата комисия на Европейския парламент предлага спиране на плащания по европрограми за България.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА