Олиото поскъпва на седмична база

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Олиото поскъпва и на едро, и на дребно през изминалата седмица.  На тържищата в страната то се търгува на цени от 1,81 лв./литър (Хасково) до 2,37 лв./литър (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в седем области се наблюдава поскъпване от 0,5% до 6,8% (най-чувствително в Благоевград), докато в София, Враца и Пловдив е налице поевтиняване в рамките на 0,5% – 1,4%. В резултат, средната цена се повишава с 0,4% на седмична база, до 2,09 лв./литър.

В големите търговски вериги продуктът варира от 2,27 лв./литър (Шумен) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Седмични изменения има в петнадесет области, като в четиринадесет от тях стойностите се повишават от 0,9% до 5,3% (най-значително в Силистра и Търговище), а единствено в Шумен е налице понижение, с 0,9%.

При яйцата не се отчита промяна. На едро варират от 0,16 лв./бр. (Ямбол) до 0,22 лв./бр. (Монтана). В сравнение с предходната седмица, в пет области продуктът поскъпва в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр. (най-съществено в Добрич), докато в Ямбол поевтинява, с 0,01 лв./бр. Тези отклонения не се отразяват на средната цена и тя се запазва на ниво от 0,18 лв./бр.

В големите търговски вериги (ГТВ) яйцата – размер М се предлагат от 0,21 лв./бр. до 0,26 лв./бр. В девет области има  изменения в границите от -0,02 лв./бр. (Пазарджик, Пловдив и Силистра) до +0,03 лв./бр. (Шумен).

ЕТИКЕТИ:
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА