Очаква се жътвата на ечемика в Добруджа да започне около 25 юни

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

След 25 юни се очаква да започне жътвата на ечемика в Добруджа. Това предаде радио “Добруджа”. В областта от тази житна култура стопаните засяха 48 885 дка., по данни на ОД “Земеделие и гори”. В момента посевите са в етап на крайна восъчна зрелост и начало на пълна зрелост. Насажденията са третирани с торове и хербициди.

В етап на млечна зрелост се намират пшеничните посеви. Есента в Добруджа засяха 1 183 640 дка с пшеница. Почти всички са подхранени с торове – 1 029 800 дка. Тревогата на стопаните както при есенниците така и при пролетните култури е липсата на достатъчно влага. Половината от засятата в района рапица пропадна. 97 390 дка с рапица бяха засети от тях 41 534 дка пропаднаха поради късно поникване и неподходяща фаза на презимуване. От оцелелите площи 52 589 дка са третирани с хербициди. Засетите декари с царевица в Добруджа надхвърлят 870 хиляди. С двайсетина хиляди декара по-малко са засетите площи с маслодаен слънчоглед- 854 хиляди декара.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама