Реколтата от зеленчуци в България през 2017 г. ще се увеличи в сравнение с 2016 г. и вероятно ще достигне своеобразен връх за това десетилетие. Производството на домати може да възлезе на 130 хил.т (2016 г – 120 хил.т.), пипер – 70 хил.т. (+9% на годишна база) и краставици – 57 хил.т. (+10% в сравнение с 2016 г.). Това се казва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института по пазарна икономика.
Продължава нарастване на оранжерийното производство на зеленчуци, заради ниската вариативност на добивите и възможност за предлагане в сезоните с високи цени. При полското производство се забелязват отклонения от средните добиви за периода 2010-2016 г. в сравнение с периода 1998-2016 г. от 13% – домати, 9% – пипер и 19% – краставици.
Изкупните цени през 2017 г. ще бъдат около 1,1 лв/кг при оранжерийните доматите, 1,3 лв/кг. – оранжерийни краставици и 0,75 лв/кг за полски пипер, по предвиждания на САРА. Цените на дребно при домати, пипер и краставици се очаква да бъдат приблизително със 7% по-високи отколкото през 2016 г. През април, 2017 г. се отбеляза рязко увеличение на цените на доматите на едро и дребно заради по-слабото предлагане и нараснало търсене.