Държавен вестник обнародва промените в наредбата за утайки в земеделието. Според наредбата утайките могат да се оползотворяват в земеделието само при спазване на определени изисквания.
Не се допуска употребяването им в следните случаи:
1. утайките представляват или притежават свойства на опасни отпадъци;
2. концентрациите на един или повече тежки метали и арсен в почвата както преди влагането на утайки, така и след това надвишават максимално допустимите концентрации (МДК) съгласно приложение № 1;
3. утайките не са предварително третирани;
4. съществува опасност от замърсяване на прилежащите повърхностни и подземни водни обекти;
5. не отговарят на микробиологичните и паразитологични изисквания, посочени в приложение №
Не се допуска оползотворяване на утайки върху:
1. ливади, пасища или площи, засети с фуражни култури, когато се използват за паша или фуражите се прибират в срок, по-кратък от 45 дни след употребата на утайките;
2. почви, върху които се отглеждат плодове и зеленчуци, с изключение на овощни дървета и лозя;
3. почви, предназначени за отглеждане на овощни, зеленчукови и други култури, които са в директен контакт с почвата и се консумират в сурово състояние, за период 10 месеца преди и по време на събиране на реколтата;
4. крайбрежни заливаеми ивици, речни русла и защитни диги;
5. пояс I и пояс II на санитарно-охранителни зони на водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди;
6. земеделски земи в защитени територии, обявени по смисъла на Закона за защитените територии.
Производителите на утайки трябва да отговарят и на определени изисквания. Те се задължават да ги третират по метод, който осигурява условия за приключване на ферментационния процес, с цел ограничаване на отделянето на неприятни миризми и за предотвратяване разпространението на патогенни организми. Утайките, предназначени за оползотворяване в земеделието, се третират по начин, който да осигури съответствие с микробиологичните и паразитологичните изисквания.