Обмисля се идея за изграждането на хипермаркет само за български стоки

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Министерството на икономиката и енергетиката и Съюз “Произведено в България” обмислят изграждането на хипермаркет само за български стоки, като част от планираните мерки за стимулиране на родното производство. Това обяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след подписването на рамково споразумение между съюза и ведомството. “Министерството на икономиката ще подкрепи инициативата на съюза за изграждане на хипермаркет, където да бъдат концентрирани единствено стоки на български производители”, зави Стойнев, цитиран от investor.bg. Той посочи, че държавата, в лицето на министерството на икономиката, ще помогне за изграждането на магазина. Но не даде детайли как би могло да стане това. Стойнев не уточни дали всеки производител ще може да предостави стоките си и за кой сегмент става въпрос. Все още не е ясно как големите хипермаркети у нас гледат на създаването на подобен магазин.

Лукан Луканов, председател на Съюз “Произведено в България” се опита да разясни отчасти какво ще представлява хипермаркета. По негови думи идеята е да бъде създадена “витрина” на родното производство. Той не уточни срокове. „Не съм голям оптимист по отношение кога ще бъде открит. Не мога да предвидя срокове, имайки предвид състоянието на държавата и състоянието на финансите. От нас се иска да можем да кажем как би изглеждал този проект”, заяви той. Луканов уточни, че държавата може да помогне на производителите в инициативата, като предостави имоти. “При положение, че има свободни имоти и всяка една страна подкрепя малкия и среден бизнес, защо не?”, попита Луканов. По законите на Европейския съюз за достъп до конкуренция и нейното нормално протичане на пазарите в различните страни, всякаква държавна финансова подкрепа за бизнеса подлежи на санкции. В тази връзка Луканов вметна, че най-вероятно хипермаркетът ще бъде ръководен от кооперация или сдружение от български производители. По този начин ще се направи опит да се избегнат санкции от страна на Европейския съюз. “Държавната подкрепа към бизнеса е винаги осъдима. Но според Small bussiness act това е възможно. За сдружение или кооперация между производители нито една държава не може да бъде упрекната, че подкрепя кооперативно движение. Например по силата на small business аct държавна помощ може да бъде дадена до 200 хил. евро на предприятие за три години и гаранции до 1,5 млн. евро за 3 години”, уточни Луканов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама