НПО и браншови организации против направление от агроекологичните мерки

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Браншовите и неправителствените организации в сферата на земеделието са изпратили отворено писмо-декларация до министър-председателя на страната Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев, земеделския министър Десислава Танева и председателя на Парламентарната комисия по земеделие и храни Румен Христов. Като цел на писмото е посочено прекратяване прилагането на източването чрез направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение“ на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г.

Категоричното становище на организациите е, че прилагането на направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение“ от мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. ще доведе до източването на мярка 10 и до санкции от страна на Европейската комисия, поради липсата на каквито и да е изисквания и ограничения за одобрените за подпомагане земеделски стопани.

“Считаме, че агроекологичните плащания за дейността описани в чл. 14 ал. 2 от Наредба № 7 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. са необосновани и задължения за тяхното получаване от страна на земеделските стопани на практика липсват.”, гласи отвореното писмо.

Организациите настояват за спиране прилагането на направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение”, тъй като то, според декларацията, категорично не изпълнява заложените цели относно околната среда и климата в т. 11.4.1.1. от Плана на показателите към одобрената ПРСР (2014-2020) и цели единствено източване на мярката в посока към зърнопроизводителите и за сметка на останалите направления в нея.

Подателите на писмото настояват за незабавна среща с министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов и посочват, че проблемът е от национално значение и поставя под съмнение европейските средства за земеделие в България. Декларацията е подписана от Петко Симеонов, председател на Сдружение за биологично пчеларство, Красимир Кичуков – Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Пламен Драгнев – председател на Асоциация на агроекологичните земеделски производители, и Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements