Новият регламент за етикетиране в ЕС ще промени пазара на храни

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Етикетите на храните на българския пазар ще бъдат по-четливи и ще дават полезна и лесно достъпна информация за съдържанието на продукта. Това ще стане с влизането от 13-ти декември 2014 г. на Регламент 1169/2011 за етикетирането на храните в ЕС.

По-голямата част от изискванията в действащото европейско законодателство са включени в Регламент 1169/2011,  защото  са доказали своята полезност, каза проф. Йордан Гогов пред „Агрозона“. Той обясни, че има също нови елементи, които са резултат от исканията на потребителски и браншови организации. Такъв пример е въвеждането на задължителни  изисквания за минималния размер на шрифта. При етикети, където най-голямата повърхност е над 80 cm2 размерът на шрифта трябва да е по-голям или равен на 1.2 мм. При  етикети  с размер на  най-голямата повърхнос под 80 cm2  изискването е шрифтът да бъде не по-малък или равен на 0.9 мм. По отношение на вида  на шрифта няма специално  изисквания,  достатъчно е да е четлив и опростен.

Второто изискване е етикетът да е написан на разбираем език, без сложни термини, или ако има такива, да бъдат обяснени на достъпен език.

На трето място е важно да се обозначава ясно наличието на вещества или продукти  с алергенно действие или предизвикващи непоносимост (например глутен). В съдържанието на храната трябва да бъдат изброени всички съставки в низходящ ред на теглото в съответствие рецептурата за нейното производство. Съставките предизвикващи алергии трябва задължително да се обозначени с оформление, което ги отличава ясно от другите съставки чрез шрифт, стил или цвят на фона.

Друго задължително изискване е да се посочи страната на произход, за определени категории храни. Остават досегашните изисквания според регламентите, уреждащи етикетирането на някои видове  месо. ЕК има намерение обаче да разшири тези изисквания и за други храни  като:  мляко,  в т. ч. и мляко като съставка на млечни продукти, преработени храни,  продукти с една съставка и съставки, които представляват над 50% от дадената храна.

Въпреки, че новите изисквания влизат в сила през декември тази година, тяхната целесъобразност все още не е официално установена от Европейската комисия. Затова до 13-ти декември 2014 г. Комисията трябва да изготви доклад за целесъобразността на тези предложения, и да го представи на Европейския парламент.

„Изпълнението на Регламент № 1169/2011 може да не е лесно, но такива правила са необходими на единния европейски пазар“, убеден е проф. Гогов и отбелязва, че  напоследък бизнесът се активизира особено и отчита своята отговорност за обективно информиране  на потребителя.

Лилия Александрова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА