Новите мерки за по-чист въздух – предизвикателство пред животновъдството в ЕС

Сериозно предизвикателство пред животновъдния сектор поставя изследване на чистотата на въздуха в Европа, коментира представител на Копа и Коджека, цитиран от globalmeatnews.com. По думите му това ще изложи на риск обезпечаването с храна, а прогнозите сочат, че до 2050 г. хранителните нужди ще нараснат с 60%. Причина за притесненията е, че стопаните трябва да редуцират емисиите от амоняк, пряко свързани с животновъдството.
Миналата седмица Европейският парламент гласува за по-строги национални цели за намаляване на замърсяването на въздуха с 6 основни замърсители. Преди гласуването от Копа и Коджека предупредиха, че обсъжданите цели са твърде рестриктивни и това ще доведе до големи разходи за животновъдството и съответно до изнасяне на производството на храна извън ЕС. По думите на представителя на фермерската организация при гласуването не е взет предвид напредъкът, който са постигнали страните – емисиите от амоняк са намалени с 30% спрямо нивата от 1990 г., става ясно от изказването му.