Нова услуга за земеделци: земя на лизинг без самоучастие

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

“Агрион Финанс” вече предлага да финансира покупката на ниви на 100% от оценката им

Компанията за кредитиране на земеделци „Агрион Финанс” вече отпуска до 100% от оценката на заложения земеделски парцел при лизинг за покупка на земя. Това на практика означава, че ако сумата за покупко-продажбата съвпада с оценката на дружеството, клиентът няма да се налага да влиза със собствени средства в сделката, а започва да си плаща вноските по лизинга. Услугата е от полза на по-малките и средни земеделци, за които осигуряването на самоучастието е предизвикателство. От „Агрион Финанс” са готови да изготвят индивидуален погасителен план според нуждите и спецификите на бизнеса на отделния фермер. Максималният срок за изплащане на лизинга е 10 години.

Лизингът за покупка на земя е сред най-популярните финансови продукти за фермерите в момента. Така те изплащат покупката на желаните ниви, но в определен период по удобен начин, който не нарушава финансовото им планиране. Лизингът позволява на арендаторите да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, без да плащат за нея цялата сума, като същевременно намаляват бъдещите си разходи за рента. Освен това сумарно за периода на лизинга лихвите възлизат на по-ниска сума от тази, която стопаните биха платили като рента, ако не купят земята, която обработват. След изплащане на лизинговия договор земята остава тяхна собственост.

Предоставянето на повече финансови възможности за земеделските производители да закупят земята, която обработват ще стимулира дългосрочните инвестиции в земеделието и развитието на модерен агробизнес с висока добавена стойност, а от това печелят всички, категорични са експертите. „Всички наши продукти нямат скрити такси

agrion-agrozona
Лизингът за покупка на земя е сред най-популярните финансови продукти за фермерите в момента.

и комисиони, и цената на лизинга може лесно да бъде изчислена. Съобразили сме финансовите си условия изцяло с особеностите на земеделския бизнес на база на дългогодишния си опит при създаването и успешното управление на водещата компания за покупко-продажби на поземлени активи „Агрион”. Правим много по-бърза и пазарна оценка на земята, както и обработка на документите. На практика при нас процедурата отнема само няколко дни”, казват от „Агрион Финанс”.

Освен лизинг компанията е разработила и кредити –  универсален ипотечен заем и кредит за оборотни разходи. Всички започват от 10 000 лв. и нямат определен таван. Дружеството приема като основно обезпечение земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Това, на което „Агрион Финанс” залага е улеснената процедура за кандидатстване и усвояване, и по-малкото документация. За последните две години компанията разви верига от офиси в 25 града в цялата страна, като услугата кредитиране се предлага във всеки един от тях. Така тя стана първата специализирана в управлението на земя, която предлага и цялостни финансови решения за фермери и арендатори.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements