Нова техника за фалшифициране на шафран нахлува в Европа

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Нова аналитична техника за откриване на фалшифицирани шафран с гардения нахлува в Европа. Скъпата подправка се разрежда с екстракти от плодове от растения гардения (Gardenia jasminoides). Този продукт е забранен в Европа. Това се казва в месечно резюме на статиите за измами и фалшифициране на храни през април 2017 г. Източникът на информацията, представена от д-р Мадлен Василева, главен експерт в дирекция ОРХВ на МЗХГ, е Обединеният център за изследвания на Европейската комисия.

Университетът на Alcala в Мадрид е разработил и патентовал нова техника за откриване на фалшифициран шафран. Тя разчита на хроматография, която дава възможност за идентифициране на geniposide, съединение присъстващо само в плодовете на гардения, но не и в шафрана.

Още по темата:

Хасан Тахиров: Гледайте поне 1 декар с шафранов минзухар, за да е рентабилно

До 390 лв./дка инвестиции за производство на шафранов минзухар

Отглеждането на шафран у нас може да бъде успешен допълващ, но не и основен поминък

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА