Нова рамка за консултации за ОСП 2014-2020 г. на европейско ниво

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Неправителствени организации приветстваха решението на Европейската комисия да промени ролята и композицията на групите за консултации върху Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. (ОСП), предаде Agra Europe. В писмо до Европейския комисар по земеделие Дачиан Чолош група представители на неправителствени организации, включително Greenpeace, Friends of the Earth и BirdLife са приветствали решението да се установи нова рамка за граждански диалог за новата ОСП, тъй като я намират по-балансирана и честна.

През декември 2013 г. Комисията по земеделие на Европейския парламент отправи покана към всички представители на неправителствени организации, като наблегна на това, че е важно да бъде установен баланс между и в самите икономически и неикономически групи с цел по-добра работа по ОСП.

Въпреки че неправителствените организации приветстваха предприетата стъпка, в отворено писмо те подчертават, че е необходимо „50% от местата да бъдат запазени за групи, които представляват социални интереси, без те да имат непосредствени икономически интереси“. Освен това те искат „да няма организация, която да има повече от 30% от местата на масата за преговори“. Това, според тях, ще позволи да се провеждат широки дискусии, които да взимат предвид всички гледни точки“. Предлагат се също да бъдат запазени консултантските групи по развитие на селското стопанство, околна среда, органично земеделие, гори, ОСП и международните й аспекти, както и да се създадат нови, които да имат по-тясна компетенция във връзка с реформата на европейската земеделска политика.

На публично представяне на новата ОСП стана ясно, че представители на българските сектори пчеларство, биволовъдство и овцевъдство не са били уведомени навреме така, че да се подготвят за преговорите за прилагането на новата земеделска политика в България. От своя страна Пенка Христова, председател на асоциацията на животновъдите в България предположи, че причината за това е била липсата на организация. Тя самата сподели, че е била поканена и активно е участвала в преговорите.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements