Нова хидропонна градина в централата на ФАО

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Нова хидропонна градина в централата на ФАО проправя пътя за експерименти за по-добро управление на ресурсите в безпочвеното земеделие

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и университетът “Ла Сапиенца” в Рим  допълнително консолидираха изследователското си сътрудничество в областта на устойчивото земеделие с откриването на хидропонна градина на терасата на ФАО, резултат от проучването на нови техники за отглеждане на водна основа, пише Организацията на ООН на интернет страницата си.

Иновативната градина въвежда иновативни техники, които отбелязват стъпка напред в традиционната хидропоника. Създаването й е спонсорирано от университета “Ла Сапиенца”, Секретариата на планинското партньорство и Италианската кооперация за развитие.

Градината позволява да се използва вода от чешмата. Това елиминира необходимостта от деминерализирана вода и по този начин намалявайки загубата на ресурси.

В градината се използват само органични торове, намаляващи екологичния отпечатък на системата. Разтворените във водата микроорганизми взаимодействат с растенията, повишавайки устойчивостта им на стресови фактори като високи температури и вредители.

В допълнение, системата е предназначена за използване на открито. Това елиминира необходимостта от изкуствена светлина, използвана в конвенционалната хидропоник. По този начин се поддържа изключително ниска дневна консумация на енергия. И накрая, градината е изградена с 90 процента сертифицирана устойчива дървесина. По този начин се свежда до минимум използването на пластмаса, която обикновено присъства в конвенционалните хидропонни системи.

В своята основна реч на церемонията, на която присъстваха ректорът на университета “Ла Сапиенца” Антонела Полимени и заместник-постоянният представител на Италия във ФАО Стефания Костанца, генералният директор на ФАО определи хидропонното земеделие като комбинация от традиционни и модерни технологии. Той също така подчерта значението на ползотворния и продължаващ диалог между академичните среди и ФАО.

Хидропонната градина ще служи като тестово поле за изследвания, проучващи потенциала за подобрено управление на ресурсите в безпочвеното земеделие, което може да бъде алтернатива или допълнение към конвенционалното, с потенциални приложения в райони с недостиг на вода и обработваема почва, като планини.

По време на церемонията генералният директор на ФАО и ректорът на университета “Ла Сапиенца” подновиха сътрудничеството по водещата програма на ФАО Глобално важни системи за селскостопанско наследство (GIAHS) и Планинското партньорство, с хидропонната градина, както е посочено в Меморандума за разбирателство подписан през декември 2023 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама