Ниските изкупни цени на житото автоматично понижават и цените на земеделските земи

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Поевтиняването на житото в световен мащаб ще доведе до отлив от земеделието, прогнозират от бранша. Зърнопроизводителите у нас са скептично настроени и предвиждат сериозни затруднения за сектора и дори фалити. Те очакват тази година да търгуват богатата си реколта на изключително ниски цени, с още по-ниска възвръщаемост на инвестицията в продукцията, пише КРОСС.

Поради тази причина повечето от тях са наясно, че може да се наложи и да свалят рентата, което автоматично ще се отрази върху крайната цена на земята им. Обикновено цената на декар нива се определя като сбор от рентните плащания за 10 г. назад. Смята се, че ако нивата не успее да се изплати за този период, то тя е неизгодна инвестиция. В момента рентата се движи между 30 и 35 лв., което предполага цена на декар нива максимум 350 лв. Това разбира се е на път да откаже много от тях и да ги принуди да продадат бизнеса си със все земите. Само за юни в публичния регистър са вписани близо 100 парцела за продажба, цените на някои от които са просто смешни – около 600 лв. за 4500 квадрата, коментират от сектора.

Тенденцията се наблюдава в последните три години, за които близо 30% от селскостопанските производители се оттеглиха. През последната година отливът е още по-сериозен, заради проблемите в сектора. Налице е слабо подпомагане от държавата, в сравнение с постоянната политика на страните от Европа и региона на Балканите. Няма възможност за комасиране на земите, наблюдава се липса на работещи напоителни системи (едва 2% работят), инвестицията в селскостопанска продукция изисква много усилия и средства, без това да има възвръщаемост. Именно за това и голяма част от земите пуснати в продажба са собственост на фермери, които не успяват да ги обработват и са пред фалит. За съжаление обаче състоянието на сектора прави земеделието ни крайно неатрактивно за родни и чуждестранни инвеститори. За липсата на интерес допринасят и брокерите, които коментират, че земеделието става все по рисков сектор, който изисква сериозни инвестиции, но не гарантира добри приходи.

Може би това е и причината за последните години няколко от най-големите инвеститори в сектора да се оттеглят от бизнеса рязко. Сред тях са китайските инвеститори в земеделие “Тянджин агробизнес къмпани”, които обявиха, че смятат да се оттеглят от България, след като не успели да развият земеделски бизнес във Видинско. Италианците от “Бруно Фарм” са другите, които обработваха ниви в землището на с.Ръжево, но също се оттеглиха рязко от страната. Ниви разпродават и инвестиционните фондове. През 2012 г. Еларг продадоха близо 200 хил. дка, а Адванс Терафонд продаде 80 хил. дка. Тази година отливът бе белязан с оттеглянето на Винпром Пещера от бизнеса със земи, продавайки дяловете си в „Омега Агро Инвест”, чрез която компания притежаваше 160 хил. дка земеделска земя.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements