Никой не е по-голям от хляба

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Бабините питки и горещият хляб от фурната останаха в спомените от детството. Опашките за хляб пък са заменени от опашките в големите вериги магазини, където рафтовете с насъщния са до щандовете с милиони пакетчета сладки и кутии цигари. Да, вече има всякакъв вид хляб – черен, бял, нарязан, за тост, дори и без брашно, но липсва истинският. Залък от който беше по-мек и засищащ от всяка изкусна гозба и деликатес, с хрупкава коричка и омайващ аромат.

Материал на Диляна Хараланова, сп. Агрозона, Май 2013 г.

С питане и мерак

Провокиран от детските спомени за пекарната на баща си, с ярки и автентични вкусове и аромати, или от чист предприемачески дух, Свилен Класанов, бъдещият собственик на ресторанта и пекарната „Слънце и луна”, започнал да търси съставките на омагьосващия сетивата самун от миналото, за да омеси хляба на настоящето и бъдещето. Той обикалял от село на село, от къща на къща, където бабите все още ползват старите рецепти за насъщния. След десетки експерименти и проби успял да разкрие тайната на брашното и омесил хляба, който отговаря на представата му за вкус и питателност. Кръстил го „Слънце и луна“. Завладян от идеята за здравословното хранене, той прибавил към него още няколко вида, а след това се захванал и със сладкиши и ястия.

Така преди 8 години Свилен Класанов и съпругата му Елисавета, отварят първата пекарна за здравословен хляб „Слънце и Луна“ в София. Снабдявали известно време и няколко вегетариански магазина. Днес те разполагат с две пекарни-ресторанти в столицата, мелница и магазин, както и множество редовни клиенти-приятели.

Ние си мелим брашното, ние си гледаме зърното

Майсторлъкът и изходните продукти са важни за добрия хляб, но от „Слънце и Луна“ разкриха още една тайна – мелничката. „В началото, когато отворихме първата пекарна,“ спомня си Ани, пекарка в „Слънце и Луна“, „имахме една мелничка в самия магазин, мелили сме брашно и пред хората. Бизнесът се разрасна и се наложи да купим по-голямо оборудване. В момента разполагаме с каменна мелница в с. Диканите.“ От екипа разказаха, че промишлените мелници накълцват зърното, с което се губи част от здравословните му качества. Именно поради тази причина, те използват каменна мелница, чрез която зърното се стрива, за да стане на брашно и запазва здравословния елемент. Така те използват само собствено смляно брашно. Според Василка Ганева, управител на „Слънце и Луна“, в масовото производство на брашно едва ли не задължават хората да го обработват с определени химикали, с цел превенция срещу евентуално заразяване.

Без мая

И до ден днешен, от отварянето на първата  фурна за здравословен хляб, най-търсеният и популярен си остава „Слънце и луна“. Отличителната му черта е, че е замесен без мая. Макар да е всеизвестен факт, че маята е ключовата съставка на хляба, оказва се че има и друг ключов момент – квасът. „Разликата между квас и мая е огромна“, разкрива тайните на професията Ани. Квасът е продукт с естествена ферментация. Представлява ферментирало брашно, съдържащо всички живи дрожди. Те разграждат определени захари в брашното, така че те се усвояват по-добре от организма. Всъщност когато дрождите се „хранят” изпускат въздух и хлябът получава обем. При маята този процес е „прескочен” и  затова с нея може да се направи огромно количество хляб за един ден, защото той втасва за няколко минути, докато процесът с кваса е  много по-бавен. Клиентите знаят, че от фурната освен хляб могат да си купят и брашно, и квас.

За брашното

Хлябът „Слънце и Луна“ е смес от две брашна, съдържа слънчогледово и тиквено семе, подправен е с ким и чубрица. Останалият асортимент на „Слънце и луна“ включва хляб от спелта, лимец, пълнозърнеста пшеница, камут (египетска пшеница) и др.

„Слънце и луна” е място с неповторима атмосфера. Хлябът се пече пред клиентите, които могат да видят и направата на сладкиши и домашни торти. Посещава се от любители на вегетарианските и здравословните храни и напитки.  Предлагат се ястия, направени по български рецепти и рецепти от изтока (български боб, топеница; ориз и леща по индийски). За приготвянето на българските рецепти се използват изцяло родни продукти, от най-висок клас, като например био кисело мляко и т.н.


Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА