Николай Димов: Засиленият внос на сухо мляко накара мандрите да не изкупуват прясното мляко

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Поради невъзможност за реализация, животновъдите изхвърлят млякото и генерират големи загуби

“Проблемите в сектора са натрупани в годините назан. Водещи проблеми са ниските изкупни цени и големите разходи за изхранване на животните. Това се усети много силно още миналата година, когато цените на фуражите достигнаха много високи нива и се обезсмисляше да се гледат животни, особено такива, които са в угояване – прасета,телета и всякакъв вид животни”, заяви Николай Димов, земеделски производител и животновъд в интервю за БНТ.

“Проблемът с млякото е идентичен. Вносът на сухо мляко, което ползват мандрите стана такъв, че не се изкупуваше прясното мляко, което се произвеждаше тук и се налагаше да бъде изхвърлено, което е огромен проблем за животновъдите и причината те да търпят големи загуби”, коментира още Димов.

По-рано днес, министърът на земеделието посочи в интервю, че анализ на цените в магазинната мрежа показват надценки до 70% при млечните продукти.

“Като пример за такива надценки мога да посоча кашкавала, чиято себестойност е някъде около 8-10 лв., а в магазина той се продава по 25 лв и нагоре, тази стойност излиза от производителите и основно печалбата отива в търговците”, заяви Димов.

“Контролните органи трябва да си влязат в ролята, а също и държавата, за да може да се осъществява контрол и по вноса на продукти, и по производство и това, което се слага на рафта за продажба да бъде с ясен  произход и качество, за да може да прецени потребителят какво купува и с какво се храни”, заключи Димов.

“За мен беше изключително интересно да чуя информацията, която министър Вътев изнесе днес. В търговците отива основната печалба на всички фермери, които произвеждат и реално няма как да има разумна изкупна цена за тях. Относно нелоялната конкуренция всички потребители трябва да знаят, че Европа е един изключително затворен откъм изисквания пазар, по-скоро защото всички производители в рамките на Европейския съюз трябва да изпълняват много тежки изисквания, а допускането на какъвто и да било внос в Европа води до нелоялна конкуренция. Тук пък идва и основната цел на Европа да сваля цените за крайния потребител, което удря пряко всички земеделски производители. Трябва да се търси баланс, защото в даден момент няма да има кой да произвежда в Европа”, допълни от своя страна Илия Проданов, председател на НАЗ.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements