НИК представя тенденциите за устойчиво земеделие през 2023

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Устойчивото земеделие ще ни помогне да произвеждаме по-чиста храна за крайните потребителите. В помощ на внедряването му идват редица технологични решения, които могат да помогнат на земеделците да спазват екологичните норми, без да редуцират добивите или да увеличават значително разходите за производство, а точно обратното. Примери за такива решения са автономните системи за пръскане и т.нар. spot spraying – използване на камери и изкуствен интелект за приложение на препаратите за растителна защита само в засегнатите зони от полето.

Кои са другите примерите ще разберем от Тодор Шишков и Цветан Цветанов, търговски директори в НИК, компанията която води прогреса на полето вече повече от 20 години.

 

Тодор Шишков, Търговски директор Прецизно земеделие:

На първо място това са дроновете, към които през 2022 година започна да има все по-висок интерес в цял свят и в частност в България. Те се оказаха много полезни и високо ефективни в различни операции – хербицидни и инсектицидни пръскания, листно подхранване и др. Дроновете дават възможност за бърза реакция и при някои нетипични за нашите ширини неприятели като ливадната пеперуда например.

Но възможността за възможността за бърза реакция е само едно от предимствата. Пръскането при влажна почва и при високи посеви, когато традиционната техника не може да се справи всъщност бе също от голяма полза . Не на последно място е и възможността за локално третиране само в зоните, които имат нужда, което оптимизира използваните препарати за растителна защита с цел по-малък негативен отпечатък върху храната ни, а от тук и прави земеделието по-устойчиво.

През изминалата година сме провели над 70 опита в различни условия у нас с дроновете XAG, като това включваше и някои доста нестандартни приложения като засенчването на оранжериите в АУ Пловдив.

 

Цветан Цветанов, Търговски директор Машини и инвентари:

Втората тенденция, която се зароди през 2022 и смятам, че ще се развие през 2023 е електрическата независимост на стопанствата. Решението, което ние можем да предложим на земеделците е изграждането на фотоволтаични електроцентрали, познати накратко като Valley Ag Solar.

Соларната енергия може да бъде както основен, така и допълнителен източник на енергия за едно земеделско стопанство и производство. През 2022 година извършвахме предимно соларни инсталации върху покриви, но през 2023 очакваме първите “следящи солари”, които чрез специална тракер система следват движението на слънцето и увеличават генерирането на енергия в сутрешните и следобедните часове, когато тя е най-скъпа. Това всъщност са и най-активните часове за поливане и оттук идва комбинираното решение за независима пивотна поливна система със собствен източник на електричество, с което стартирахме още в началото на предходната година.

 

Тодор Шишков, Търговски директор Прецизно земеделие:

Консолидирането на данните от различните машини и системи за управление в стопанството е предизвикателство пред земеделците в днешно време, тъй като всеки производител на техника разработва собствена система, а в същото време всяка страна от ЕС има своите специфични административни изисквания.

Добрата новина за българските фермери е, че разработихме нова софтуерна платформа, в която ще може да се обединят данните от всички машини в стопанството. Тя ще обедини данните от тракторите и инвентарите, така и поливните съоръжения и всички документи, необходими, както за пред ДФЗ, така и за работа с аренодателите. Не на последно място в нея могат да се наблюдават метеорологични данни в реално време, сателитни изображения и да се генерират карти за променливо торене.

 

 

 

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА