Нелегалните продукти за растителна защита не подминават България

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Нелегалната търговия с продукти за растителна защита е нарастващ проблем в световен мащаб, а за съжаление България не е подмината от тази тенденция. Това каза пред Агрозона Нели Йорданова, изпълнителен директор на Асоциация  растителнозащитна индустрия България /АРИБ/ днес по време на семинар на тема “Заплахата от фалшиви и нелегални продукти за растителна защита”, който се провежда в рамките на БАТА АГРО 2013 на летище Стара Загора. Съвместните усилия на АРИБ и Българската агенция по пезопасност на храните /БАБХ/ са носочени към повишаване на информираността на земеделските производители по отношение на опасностите, които крият употребата на нелегалните и фалшиви продукти, допълни Йорданова.

Добринка Павлова, началник отдел “Контрол на продукти за растителна защита и торове” в БАБХ представи пред участниците в семинара, земеделски производители и представители на фирмите за растителна защита, законодателните аспекти в областта на контрола на ПРЗ. Тя коментира, че проблемите пред растителнозащитния сектор ще намерят решение с приемането на новия Закон за защита на растенията, който стигна до второ четене в предходното Народно Събрание, а сега при формиране на новия парламент предстои да бъде отново разгледан.

Семинарът продължава с примери за нелегално търгувани продукти и опита на индустрията при предотвратяване на тези негативни тенденции при растителната защита.

Петър Лазов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements