Нападенията на вълци и мечки тревожат европейските фермери

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Някои държави-членки на ЕС търсят промени в Директивата за местооби­танията

Правителствени представи­тели на няколко европейски държави алармираха, че една част от животновъдите ще прекратят дейността си пора­ди нападения на добитъка им от страна на едри хищници, особено вълци и мечки. Имен­но затова някои държави-членки на ЕС търсят промени в Директивата за местооби­танията, за да се справят по-добре с проблема. В същото време все по-актуален става и въпросът за риска за живо­та и здравето на хората, който хищниците представляват, съобщи НЛРС-СЛРБ.

Подобряване съвместното съществуване на хората и едрите хищници

В отговор комисарят на ЕС по околната среда Виргиниюс Синкявичюс насърчи дър­жавите-членки да използват цялото налично европейско и национално финансиране, за да подобрят съвместното съществуване на хората и едрите хищници. Той посочи също, че не всички държави- членки са използвали „въз­можностите, предоставени от комисията“, за да подкрепят фермерите в усилията им за предотвратяване на щетите, нанасяни от едри хищници ка вълци и мечки.

Виргиниюс Синкявичюс по­ясни, че са възможни деро­гации от Директивата за мес­тообитанията и когато те са оправдани и пропорционални, се позволява отстрел на въл­ци и мечки при определени обстоятелства. Той разкри и ангажимента на европейските институции да извършат ана­лиз на ситуацията с вълците в Европа, разглеждайки всички налични научни и технически данни и друга информация, имаща отношение по темата.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements