Намаляването на административната тежест за фермерите, обсъдиха в Съвета на ЕС по земеделие

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Министерският съвет одобри резултатите и взетите решения на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 26 март 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В областта на земеделието, Съветът на Европейския съюз проведе закрита дискусия относно бързите и структурни отговори на Съюза на настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор, въз основа на насоките от Европейския съвет на 21- 22 март 2024 г.

Укрепване на позицията на земеделските производители във веригата за доставка на храни

Делегациите приветстваха неотдавнашните инициативи и предложения, направени от Комисията, и предостави допълнителни политически насоки относно следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети по отношение на: общия пакет от мерки за опростяване, предложен от Комисията с цел намаляване на административната тежест за земеделските производители и предложенията на Европейската комисия за укрепване на позицията на земеделските производители във веригата за доставка на храни.

Съветът също така подчерта значението на гарантирането на справедливо възнаграждение за фермерите и на увеличаването на прозрачността във веригата за доставка на храни.

Министрите препотвърдиха политическата си воля да отговорят на основателните опасения, изразени от земеделските производители, и да продължат в бъдеще да дебатират по тази тема.

Министрите проведоха закрит дебат относно актуалната ситуация на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна. Въпреки благоприятното развитие на производствените разходи през последните няколко месеца, с намаляващите цени на торовете, енергията и храната за животни, производствените разходи остават високи, докато изкупните цени се понижиха.

Други фактори, влошаващи ситуацията на селскостопанските пазари, включват високи лихвени проценти и инфлационен натиск, неблагоприятни метеорологични явления, високи разходи за труд и въздействието на войните в Украйна и Близкия изток, които създават смущения на регионалните селскостопански пазари и оказват натиск върху международната търговия със стоки. Сред най-засегнатите са секторите на зърнените култури, месото и виното.

Комисията заключи, че като цяло се наблюдава едно по-стабилно положение на пазарите в сравнение с последните години, въпреки сътресенията и протестите. Европейската комисия ще продължи внимателно да наблюдава ситуацията и ще работи за подобряването й.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА