Зеленчуци у нас са се отглеждали на 74.8 хил. ха през миналата година. Това е с 24 % повече от предходната година, сочат окончателните резултати от статистическо изследване на Министерството на земеделието. С 23% повече пък са реколтираните открити площи със зеленчуци са с 23%. Най-много са нараснали реколтираните площи с корнишони – почти 60%, следват патладжаните – 55%, картофите – 53% и доматите – с 21%.
През последните години се отчита тенденция за нарастване на площите със сухи бобови култури. През 2017 година те са с близо 3 пъти повече спрямо предходната. Основно това се дължи на реколтираните площи с нахут – 22.6 хил. ха. Площта на оранжериите възлиза на 966 ха и са използвани 2.06 пъти за производство на зеленчуци.
Положителна е и тенденция по отношение на реколтата – продукцията през 2017 е 2% повече спрямо предходната година. Произведени са общо 831.1 хил. тона зеленчуци, от тях оранжерийното производство е 102.2 хил. тона.
Най-много са произведените картофи – 227.8 хил. тона, после се нареждат доматите – 158.8 хил. тона, дини – 108.1 хил. тона, пипер – 54.5 хил. тона и краставици и корнишони – 54.4 хил. тона. Ръст спрямо 2016 година има при нахута – с 434%, при картофите – със 79% и при лук-кромид зрял – с 58%. Произведени са и 1 150 тона култивирани гъби.
От гледна точка на средните добиви най-голям ръст има при градинския грах – 83%, дините – 24%, краставиците и корнишоните – 18% и картофите – 17%.