Над 37% ръст в търговията между България и Китай през 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

С над 37 % е нараснала търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай през 2023 г. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при официалното откриване на Българо-китайски бизнес форум, който се провежда в София. Той допълни, че износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г..

По думите му, водещите селскостопански продукти в българския експорт за китайския пазар през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г. са царевицата и кюспетата от слънчоглед. През 2023 г. страната има положително търговско салдо, което възлиза на 395 млн. щ. д., при 52 млн. щ. д. за 2022 г.

„През последните години Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Генералната митническа администрация на Китайската народна република, работят интензивно за приключване на процедурите за изпълнение изискванията за внос в Китай на редица български селскостопански и хранителни продукти“, информира  министър Тахов.  Той отбеляза още, че са започнати 34 процедури, като 11 от тях вече са приключени с подписване на съответните протоколи и двустранно одобрение на сертификатите. „Приключването и на останалите процедури ще създаде условия за значително увеличаване на обема и видовете български селскостопански и хранителни продукти, изнасяни за Китай“, посочи още министърът.

Той изтъкна, че България успешно си сътрудничи с Китай в рамките на многостранния формат, включително в областта на земеделието и храните. Министър Тахов подчерта, че от официалното стартиране на дейността си на 26 юни 2015 г. в София, Центърът за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ (ЦНСССКЦИЕ), който е организатор на настоящия бизнес форум, се доказа като важен инструмент за насърчаване на сътрудничеството в земеделието и храните и за насърчаване на търговията със селскостопански и хранителни продукти в този формат.

Голямо значение имат двата стратегически проекта на Центъра, одобрени от Министерския съвет на Република България и успешно осъществявани в страните от ЦИЕ и в Китай, за създаване и развитие на 16+1 Демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство и на 16+1 Логистични центрове и Павилиони за електронна търговия със селскостопански и други продукти. До момента в Пловдивска област са създадени две „16+1 Демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство“ – в района на Първомай, оперирана и управлявана от китайската фирма „Тиендзин Фарм Калтивейшън Груп Кампъни България“ ЕООД и в Аграрния университет – Пловдив, управлявана от Центъра.

От своя страна изпълнителният директор на ЦНСССКЦИЕ д-р Момчил Станишев заяви, че във форума участват седем китайски фирми от различни сектори, една от които може да помогне на всеки български бизнес да позиционира продукта си в Шанхай. „Предстоят двустранни бизнес срещи между заинтересовани страни. Има сериозно участие от съответни български фирми и интерес към днешния форум. Надяваме се това да е само началото в отношенията ни с Шанхай“, каза още д-р Станишев.

Секторите, които компаниите представляват на форума, са митническо обслужване и внос-износ на храни, интелигентни хранителни пазари, автомобилна промишленост, изкуствен интелект и безпилотни тежкотоварни превозни средства, интелигентно осветление, строителство и търговски изложения.

По време на събитието бе подписано и Споразумение за сътрудничество между ЦНСССКЦИЕ и Международната търговска камара на гр. Шанхай.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама