Над 200 млн. лв. недостиг по процедурата за технологична и екологична модернизация от НПВУ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Над 1 млрд. лв. достигат инвестициите по направлението 5 дни преди края на приема, показа справка на Агрозона.

Общо подадените проектни предложения по направлението към момента са близо 2500. Средната стойност на подадените проекти е 420 хил. лв.

Подадените до момента проекти надхвърлят бюджета по мярката, генерирайки недостиг от 200 млн.лв.

Основно подадените проекти по направлението са за закупуване на земеделска техника.

Припомняме, че приемът по направлението за технологична и екологична модернизация по Националния план за възстановяване и устойчивост стартира на 29 септември. Крайният срок за подаване на проекти предложения е до 20 декември, включително.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 30 хил. лв. без ДДС, а максималният – 1 млн. лв. без ДДС. Кандидатите по настоящата процедура ще могат да подават само по едно предложение. Безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 50% от общия размер на допустимите за подпомагане разходвани средства. Разходите за невъзстановим ДДС също представляват допустим разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет, в размер на допълнителни 63,6  млн. лева.

Насоките за кандидатстване са публикувани на електронната страница на МЗХ, както и в Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020), раздел НПВУ. 

В момента е отворен и приемът по НПВУ за Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци. За сравнение, по тази процедура към момента няма нито един подаден проект, показа още справка на Агрозона. Приемът по тази мярка е отворен до 22 декември, включително.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА