Над 150 организации от Европа: Регулаторното сътрудничество в търговското споразумение между ЕС и САЩ, ще понижи стандартите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

152 граждански организации от Европа са излезли с общо становище относно един от най-спорните аспекти на търговското споразумение между ЕС и САЩ (ТТИП) – регулаторното сътрудничество. Сред тях и няколко български, съобщават от пресцентъра на екологично сдружение “За Земята”. Организациите са категорично „против“ посоката на преговорите по ТТИП в областта на регулирането на жизненоважни области като химикали, хранителни стандарти, обществени услуги в сферата на здравето и безопасността.

Повод за тази масова реакция стана последната изтекла позиция на ЕК във връзка с глава „Регулаторно сътрудничество“, уточняват от “За Земята”. От нея става видно, че Европейската комисия предлага система, която може да доведе само до допълнителни пречки пред разработването на стандарти в обществен интерес, тъй като те ще бъдат приемани, само ако не влияят на “търговията и инвестициите”, се посочва в прессъобщението. Този механизъм дава безпрецедентна възможност за намеса на бизнес лобитата – те ще могат да спрат всяка нова регулация, която би могла да повлияе върху търговията и инвестициите. Предложението еднозначно приоритизира бизнеса над публичния интерес. Тази процедура ще даде огромна власт на малки групи служители, неизбрани от никого, да спират или обезсилват регулации и стандарти.

Организациите критикуват ЕК за нейното настояване за повече „съвместимост“ между законите от двете страни на Атлантика и за „регулаторна среда, която насърчава конкуренция“. Според тях съвместимостта ще доведе до „занижаваща хармонизация“, както показа доклад на Европейския парламент, публикуван  през юли 2014 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА