Произведените яйца в България през 2019 година са 1 399 465 хил. броя или със 7.8% повече спрямо предходната година. Общият брой на произведени яйца от кокошки се е увеличил до 1 375 713 броя или това показва повишение от 8%. От тях 1 153 123 хил. броя са яйца за консумация, което е с 5.5% повече спрямо 2018 г.. Разплодните яйца от кокошки също се увеличават с 23.1% до 222 590 хил. броя. С 42 хил. повече е и броят на яйца за люпене спрямо 2018 г.Това става ясно от годишния доклад на Министерството на земеделието, храните и горите за производството на яйца.
Яйцата от кокошки заемат 98.3% от всички произведени яйца през 2019 г., яйцата от пъдпъдъци са 1.1% и яйцата от патици са 0.5%. Стоковите носачки при пъдпъдъците са с 8.0% по-малко спрямо 2018 г., а произведените яйца от тях са с 13.5% по-малко. Броя на яйцата от патици се увеличават с 22.8% и достигат 7 627 хил. броя.
Патешките яйца са били с 12% по- ниско тегло през 2019 г.
Общото тегло на произведените яйца през 2019 г. е 85 561 тона, което е с 8.6% повече спрямо 2018 г. Средното тегло на яйцата от кокошки е с 0.7% по-високо спрямо 2018 г., на яйцата от пъдпъдъци – с 4.7% по-ниско, а на яйцата от патици – с 12.0% по-ниско.
Близо 100 хил. повече яйца са произведени в Североизточна България през 2019 г., спрямо 2018 г. Намаление с близо 40 хил. броя произведени яйца се наблюдава в Южен централен район.