На крачка сме от Национален стандарт за отговорно управление на горите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Националният стандарт за отговорно управление на горите е депозирала природозащитната организация WWF-България. Така страната ни е третата в Европа, която адаптира националните си стандарти към последните изисквания на Съвета по стопанисване на горите (FSC). Националният стандарт е изготвен от работна група с участието на представители на земеделското министерство, Изпълнителната агенция по горите, институции и организации и координирана от WWF. От агро ведомството уточняват, че 96% от стандарта се припокрива с нашето законодателство,  допълнителните изисквания са били само 4%.

За да бъде въведен стандартът у нас, той трябва да е официално одобрен от FSC. Сертификатът изисква спазването на редица изисквания, сред които опазване на вододайните зони и речните течения, на изчезващите видове и екосистемите, на културата и поминъка на местните общности, гарантират се правата на горските работници. В сертифицираните гори е забранено използването на опасни пестициди, както и намаляването на горската площ, уточняват от WWF.

По думите на зам.-министър Георги Костов до края на 2015 г. у нас са сертифицирани 810 000 ха държавни гори, което е 28% от общата им площ. През тази година се предвижда сертификация на още 890 000 ха.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА