Ограниченията за сечите в 100-годишните гори са неефективни, готвят нови промени

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Предстои изготвяне на текст, с който заповедта от 2021 г. за ограниченията при провеждане на възобновителни сечи във високостъблени гори, държавна собственост на възраст над 100 години да бъде изменена

Прецезиране на дефиницията и критериите, определящи понятието старост на горите

Участниците в срещата, между които Инициатива „Зелени закони“, „Сдружение за дива природа“, Коалиция „Да остане природа в България“, както и други неправителствени организации изразиха задоволство от добрия диалог и коментираха необходимостта от прецезиране на дефиницията и критериите, определящи понятието старост на горите.

От WWF България изразиха готовност за съдействие, като предоставят данни и информация, която да помогне при идентифицирането на гори, отговарящи максимално на понятието фаза на старост, така че това, което е налично като знания да бъде институционализирано.

Заместник-министър Чамбов посочи, че трябва да се подходи много отговорно към постигането на целите за опазването на старите гори, но то не е чрез административни актове, ограничаващи научнообоснованите сечи в 100-годишните гори в противоречие с утвърдените горскостопански планове.


Вижте още:

Националният съвет по горите иска отмяна на заповедта за сечи в гори над 100 г.?

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА